Zűrzavaros éccaka a Tomcsa Sándor Színházban

Zűrzavaros éccaka a Tomcsa Sándor Színházban

A  Tomcsa Sándor Színházban február 20-24 között, a Figura Stúdió Színház  vendégelőadását, I.L. Caragiale Zűrzavaros éccaka című komédiáját láthatják a székelyudvarhelyi nézők, Albu István rendezésében.  Február 20-án, hétfőn este  7 órától a Tamási Áron I. diákbérletes nézők tekinthetik meg az előadást. Február 21-én, kedden este 7 órától a Tamási Áron II. diákbérletes nézőket várják az előadásra. Pénteken,  február 24-én, este 7 órától a  Nyírő József bérletes nézőknek játssza a gyergyószentmiklósi társulat az előadást.

I. L. Caragiale csaknem 140 éves vígjátékának humora máig friss, a XIX. századi Bukarest lecsúszott közegének nyelvi és kulturális sokféleségéből építkező dráma Székely Csaba vérbő komikusi vénával fordított változatában került nemrég bemutatásra a Figuránál.

Az emberi butaság leleplezése zseniális komédiát képes szülni. Kiből mennyire lehet tréfát űzni? Mire képesek a körmönfont szerelmes nők? Ki számít jó hazafinak? Kit és hogyan minősít az, ha valakiért a politikai hovatartozása miatt rajonganak?

Zűrzavaros éccaka című vígjáték egy olyan éjszaka bonyodalmait meséli el, melyben a titkos és tiltott szerelmeké a főszerep. Szinte mindenki egyszerre cseppen a káosz közepébe, hiszen, ha egy házon belül adott a szerelmi háromszög, az ravasz játszmákat követel. Ráadásul élet-halál kérdésévé, majd a megoldás kulcsává válik egy elrontott házszám is. Az egész éjszakát összegubancoló cselszövések eredménye pedig: elégedettség, boldogság és a tény, hogy egy felszarvazott rendőrférj pont a tudatlansága miatt válik szerethetővé. A nagy kibékülés örömében pedig egy új politikai csillag is születni látszik: egy lelkes, eszmékkel teli ifjú elöljáró tudhatja csak igazán, mit is akar a nép. Ezt gondolják a történet szereplői. De eközben a történések vajon mennyire szülnek bennünk ironikus gondolatokat? Talán össze nem illő kérdések ezek, de ez az igazán zűrzavaros éjszaka végén mindent megmagyaráznak a kellően csattanós válaszok.