Zsákbamacska bemutató a Tomcsa Sándor Színházban

Zsákbamacska bemutató a Tomcsa Sándor Színházban

December 18-án a sajtó képviselőit tájékoztattuk legújabb előadásunk bemutatójának részleteiről. Georges Feydeau Zsákbamacska című produkcióját Barabás Árpád, színházunk művészeti vezetője állítja színpadra, amely a kézdivásárhelyi Udvartér Színházzal közös produkcióként jön létre. Nagy Pál igazgató elmondása szerint Kézdivásárhellyel még ilyen szoros együttműködés nem valósult meg, és reméli, tovább tud folytatódni a koprodukciós tevékenység.

Barabás Árpád rendezőként elmondta: az előadás ötlete egy évvel ezelőtt született meg, amikor a kézdivásárhelyi színház átszervezési folyamata elkezdődött. „Mi nyitottak vagyunk mindegyik színház felé, hiszen a koprodukció mindig izgalmas, inspiráló tud lenni egy művész csapatnak, ráadásul egy adott város nézői is megunhatják mindig ugyanazokat az arcokat nézni, ezért olykor jó hatással van egy kis vérfrissítés.” A rendező szerint a vígjáték mint műfaj pár évtizede perifériára szorult, mintha nem lenne eléggé fajsúlyos ahhoz, hogy egy színház azt játssza. Sajnálatos módon egy lenézett, könnyűnek tekintett műfajjá vált, amelyre sok esetben nem is tanítják meg a manapság színészetre készülő egyetemi hallgatókat. Ritkán lehet látni fesztiválok válogatásában vagy nívós díjakra történő jelölések esetén, holott vígjátékot játszani nagyon nehéz. Ahogyan a szerző a félreértések által a szálakat össze- majd szétbogozza, az matek, ott nagyon sok a pontosan kiszámolt lépés. Feydeaut szokták az abszurd előfutáraként is emlegetni, ezért az alkotócsapat ehhez a műfajhoz akar közelíteni. – összegez Barabás.

Gábor Zsófi, az előadás jelmeztervezője kiemelte, hogy itt mindent nagyon harsány színek jellemeznek, a monokromitásra törekedtek. Szűcs-Olcsváry Gellért ezúttal nem a társulat színészeként, hanem díszlettervezőként- és kivitelezőként volt jelen, aki hangsúlyozta, hogy a díszlet megtervezése, majd felépítése nagy volumenű munka volt, különösen amiatt, hogy a műszaki osztály vezető embere betegség miatt kiesett. Az így megüresedett helyre ajánlotta fel Gellért, hogy beugrik, ezáltal az eredeti szereposztásban benne levő színművész az előadás terének kialakításában vállalt oroszlánrészt. Barabás Árpád szerint „nagy luxus, hogy van egy olyan emberünk, aki, ha kell, színész, ha kell, díszletet gyárt, bár ez néha kényszermegoldásokat szül”.

A kézdivásárhelyi színház részéről Gecse Noémi és Lung Lászó Zsolt részei a produkciónak. Lung László Zsolt, a főhőst alakító színész, egyben a kézdivásárhelyi színház igazgatója elmondta, a közelmúltban a színház teljes átszervezési procedúrán esett át, amely megviselt emberileg, szakmailag mindenkit, ezért kifejezetten nagy örömére szolgál, hogy egy nagyobb múltú színházhoz csatlakozhattak. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki a befogadásért. Mint mondta, hálás, de nehéz szerepnek bizonyul a főszereplő alakjának megformálása, aki diabetikus cukor gyártásából vált gazdaggá. Sztereotípiákat akarnak megtestesíteni, és az abszurd világából ad ízelítőt az a tény, hogy a gazdag burzsuj nem fogyasztja a saját gyára által előállított terméket. „Nagyon vicces jeleneteket tud létrehozni, amikor a vállalkozói szféra a művészvilággal találkozik. Jómagam is nem egyszer tanúja voltam ilyen helyzeteknek.” – zárja a beszélgetést Lung.

A Zsákbamacska bemutatójára december 21-én, csütörtökön kerül sor, amikor a Tomcsa Sándor bemutatóbérlettel rendelkező nézőket várják, majd másnap, 22-én a Nyirő József bérletesek tekinthetik meg az előadást 19 órától. Továbbá ezt az előadást játsszuk szilveszterkor is, aznap kivételesen 18 órai kezdéssel.

Székelyudvarhely, 2023. december 18.