Zajlik az V. pulzArt Sepsiszentgyörgyön

Zajlik az V. pulzArt Sepsiszentgyörgyön

Élő Facebook közvetítéssel rajtolt csütörtök délután a pulzArt 5. kiadása, mely így szimbolikusan eljutott mindenhová, miközben a megnyitó jól meghatározott helyen, egészen pontosan a sepsiszentgyörgyi állomási hídon zajlott.

Különböző generációk, eltérő életérzések, gondolatvilágok között hídként teremt kapcsolatot ez az összművészeti fesztivál, a kortárs pedig személy szerint arra is buzdít, hogy figyeljem, mi történik körülöttem – fejtette ki Tóth Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki hangsúlyozta, ha a város nem is nyerte el hivatalosan a kulturális fővárosi címet, akkor is jeleskedik nívós kulturális programok terén, amelyek közt a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál különleges színfoltot jelent.

A fesztivál megnyitója ezúttal a város egyik igencsak forgalmas pontján talált helyszínt: az állomási hídon az Z generáció üzenetváltásaiból készült SMS kiállítás tekinthető meg. Veres-Nagy Tímea, az Olt-hídi esemény ötletgazdája hangsúlyozta, hogy a közösség irányában történő nyitás bármely kultúraszervező számára kihívás, ez indokolja a 25 év alattiak irányába történő nyitást és ez a nyitás más irányban is működik: a kulturális rendezvények rendszerint a központban kapnak helyet, így a híd újra szimbolikus értelmet nyer, összeköti a perifériát és a központot.

Újrakezdésről, önreflexióról

 

A 15 évnyi „hallgatás” után új kötettel jelentkező Peer Krisztián közönségtalálkozójára sokan voltak kíváncsiak, a találkozó apropóját az olvasónak is kihívást jelentő 42 című kötet adta. A Tein Teaházban a költő Fekete Vince kérdéseire válaszolt, a jelenlevők intim és őszinte beszélgetésnek lehettek tanúi. Peer elmondta, minden egyes versnél úgy érzi, hogy elölről kezd mindent, szorongással tölti el a gondolat, hogy ő egy imposztor, egy blöffmester, aki elveszítette tehetségét, vagy talán soha nem is volt neki. Köteteit félt befejezni, attól tartva, ha elkészül, kiderül tehetségének hiánya – válaszolta az alkotó az újrakezdés nehézségeit firtató kérdésre. Színházi munkája során tanulta meg, hogy nem szent az első szöveg. Most bűntudat nélkül ír, mert tudja, hogy minden energiáját belefekteti verseibe, és, ha akarná, sem tudná ennél jobban csinálni.

Peer Krisztián közönségtalálkozó
Fotó: Bede Kincső

Janek Turkowski Margarete című előadása során az alkotó vetítéssel egybekötött meséléssel vezeti végig a nézőt a lengyel határhoz közeli észak-német bolhapiacon talált filmtekercsek és az azon látható nő történetén. A filmtekercsek ürügyén indított „nyomozás” állomásai gyakran túlmutatnak a képkockákon, az intim pillanatokat, emlékeket hordozó maradandó anyagok utóéletére is reflektálva, miután azok kikerültek saját kontextusaikból. A feltárt rejtély magával ragadja a nézőt, a különös időutazást nyújtó produkcióval az alkotó már 7. éve járja a világot.

Elmélyülés és sodródás – látvány és tartalom

 

 A Magma Kortárs Kiállítótér mindig is alappillére volt a fesztiválnak, az esemény első napján szűkösnek bizonyult a helyszín, ugyanis itt tartott előadást Erdély Dániel formatervező a  spidron, azaz egy komplex, egyenlő oldalú, vagy egyenlő szögű háromszögekből alkotott, S betűt formázó geometriai forma kitalálója, majd Bordos László Zsolt sztereó 3D objekt mapping installációját lehetett megtekinteni. A vetítés rendkívüli élményét a térhatás adja meg, amelyet klasszikus, kék-piros 3D szemüveggel, azaz szakkifejezéssel élve, anaglif sztereoszkópiával ér el a művész. A formák, szétválnak, majd összeállnak, pörögnek, és kinyújtják hegyes szögeiket a közönség felé. Ha a látvány önmagában nem lenne elég magával ragadó, akkor Darko Kolar, azaz DEKODE disszonáns jazzes dallamai tovább fokozzák az érzést. Az installáció egész vasárnapig megtekinthető, a MAGMA a pulzArt ideje alatt hosszabbított programmal, 11 és 22 óra között tart nyitva.

A fesztivál nyitókoncertjét a Mammal Hands adta, a brit csapat jellegzetesen kontemplatív kortárs jazz muzsikát játszik, sodró erejű, de elmélyülésre lehetőséget adó produkciónak lehetett tanúja a közönség, ahogy már megszokhattuk, ez alkalommal is magas szakmai profizmust képviselő fellépőket látott vendégül a pulzArt.

Hosszabb szünet után csupán a pulzArtra tért vissza az abszolút közönségkedvenc Tein Teátrum, amely a késői kezdés ellenére is megtöltötte a főteret. Pálffy Tibor, Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Derzsi Dezső négyesét ez alkalommal Luiza Zan jazzénekesnő egészítette ki. A kortárs román drámairodalom egyik legaktuálisabb darabját, Gianina Cărbunariu 2012-es A tigris Mockumentary play című drámáját mutatták be, és a már megszokott módon a közönségnek ezúttal sem a kényelmes (félre)nézői szerepet osztották ki.

Tein Teátrum
Fotó: Henning János

Ernelláék Farkaséknál a moziban

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy elkezdődött a Hajdu Szabolcs által írt és rendezett Ernelláék Farkaséknál című filmre a jegyek árusítása. A film a sepsiszentgyörgyi Művész moziban tekinthető meg pénteken 18:30, szombaton 21:00 és vasárnap 18:30 órai kezdettel. A teljes árú jegy 18 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 12 lej.

A pulzArt kortárs összművészeti fesztivál 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy a kortárs művészet kiemelkedő képviselői által olyan művészeti formákat, törekvéseket, stílusokat mutasson be, amelyek újszerű gondolkodásmódot képviselnek. Az elmúlt négy évben a fesztivál programja egy jól körülhatárolt téma köré szerveződött, idén a közösségi részvételre összpontosít. A passzív, szemlélői attitűd helyett az aktív részvétel fontosságát hangsúlyozza, és a kulturális események társadalmi hatását kívánja erősíteni, azzal a céllal, hogy jobban tudjuk kezelni a közösségi problémákat. Ugyanakkor a szervezők szeretnék, ha az idei fesztivál a közösségi alkotás és a közösségi élmények színterévé válna, melyben nyíltan mernek részt venni a város lakói. Az V. pulzArt fesztivál augusztus 31-e és szeptember 3-a között zajlik Sepsiszentgyörgyön.

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Társszervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, Tone Troopers Audio-Vizuális Egyesület

Partnerek: Kovászna Megye Tanácsa, Háromszék Táncegyüttes, Tamási Áron Színház, M Studio Mozgásszínház, Cimborák Bábszínház, Andrei Mureșanu Színház, Erdélyi Művészeti Központ, Lábas Ház, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Kónya et Kónya Ponopol, Köntés Pincegaléria, Tein Teaház

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Szépírók Társasága