XXV. Népzene- és néptánctalálkozó - Jubileumi folklórkavalkád az ünneplés jegyében

XXV. Népzene- és néptánctalálkozó – Jubileumi folklórkavalkád az ünneplés jegyében

 

Az ünneplés jegyében szervezte meg a XXV. Népzene- és néptánctalálkozót a Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány a hétvégén. Tartalmas és színvonalas programokkal ünnepeltek a népzene- és néptánc kedvelői három napon át Sepsiszentgyörgyön.

Kodály Zoltánt idézve „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Ennek hitében kezdődött el egy folyamat Sepsiszentgyörgyön 1991 novemberében, amikor Könczei Árpád és Pávai István első alkalommal népzene- és néptánctalálkozót szerveztek, ’92-ben és ’93-ban pedig kétszer is megrendezték azt. Az évek folyamán több mint félezer adatközlő táncost és zenészt sikerült rábeszélni a hosszú útra, akik nemcsak a színpadon mutatkoztak be Sepsiszentgyörgy közönségének, a háttérben zajló gyűjtőmunka során felbecsülhetetlen értékű folklóranyaggal gazdagították a Háromszék Táncegyüttes hang- és videótárát.

A november 8-10. között huszonötödik alkalommal megrendezett Népzene- és néptánctalálkozó kiemelkedően gazdag programmal várta a népi kultúra kedvelőinek minden korosztályát, az elmúlt évekre való visszatekintés mellett, Lajtha László népzene-kutató halálának 50. évfordulójára is emlékeztek. A rendezvény kiállításmegnyitóval indult pénteken délután majd István Ildikó és barátai „Utamra indulok” c. lemezbemutató koncertjével folytatódott, a zsúfolásig megtelt Új Stúdió közönsége udvarhelyszéki népdalkincsből kapott ízelítőt a székelyderzsi énekesnő tolmácsolásában. A találkozónak immár többéves hagyománya, hogy egy nem hivatásos, ám elismert együttesnek is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra, a folytatásban így a budapesti Bem Táncegyüttes mutatta be „Adok nektek aranyvesszőt…” c. előadását.

Szombaton Pávai István népzenekutató, az MTA Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott szakmai előadásokat Lajtha Lászlóról – a XX. század első felének, Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett, legjelentősebb magyar zeneszerzőjéről, népzenekutatójáról és zenepedagógusáról –, majd a tánckísérő zenész néphagyományban betöltött szerepéről.

A jubileumi találkozó alkalmából mutatták be Fekete Réka és Ferencz Csaba Forrásvidékenc. könyvét: a riportszerű beszélgetésekből íródott „interjúkötet” szerzői 32 településről kerestek fel olyan reprezentatív adatközlőket otthonukban, akik a szentgyörgyi találkozókon is megfordultak az évek folyamán. Az Új Stúdióban megrendezett könyvbemutatót a népviseletbe öltözött félszáz hagyományőrző meghívott jelenléte tette rendhagyóvá, körbeülvén a róluk íródott könyv szerzőit. A Szilágyságtól Moldváig átívelő terepmunka során a házigazdák közvetlen környezetébe, életükbe is betekintést nyerhettek, Fekete Réka elmondása szerint döbbenetes találkozásokban és felejthetetlen élményekben volt részük. A látogatások során Ferencz Csaba feladata a fényképezés volt, ennek képi lenyomata a Forrásvidéken c. fotókiállítás, életképeket villantva fel ebből az értékteremtő, értékőrző, ám letűnőben lévő világból. A kiállítás a rendezvényt követően is megtekinthető az Új Stúdió előcsarnokában, valamint az Erzsébet-parkban felállított pannókon.

fotó:Henning János

Szombaton este a színház zsúfolásig megtelt nagytermében mutatták be a találkozó ünnepi gálaműsorát, melyen bemutatkozott mind a félszáz Kalotaszegről, Mezőségről, a Küküllők vidékéről, Felső-Marosmentéről, Székely Mezőségről, Bekecsaljáról, Gyimesből és Felcsíkról érkezett hagyományőrző. Fellépésük a néptánc eredetiségével és spontaneitásával nyújtott felejthetetlen élményt a nézőtéren ülőknek. A gálán fellépett továbbá a Bem Táncegyüttes, a Szilak legénytánckar, a Százlábú Néptáncegyüttes, muzsikált a Heveder, Harmadik és Zerkula zenekar, Ifj. Fodor Neti Sándor és bandája, Ifj. Codoba Florin, de Berecz András meséin is derülhetett a közönség. A házigazda Háromszék Táncegyüttes Orza Călin Lajtha László emlékére készített koreográfiájával tisztelgett az 50 éve elhunyt népzenekutató előtt. Akárcsak pénteken, a színház előcsarnokában a gálaműsort követően is fergeteges táncházban mulatoztak hajnalig a népzene- és néptánc szerelmesei.

A vasárnap megrendezett gyermeknapon kézműves foglalkozások, ügyességi játékok, Kelekótya koncert, gyermekgálaműsor és táncház várta a legapróbb néptánckedvelőket a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Bebizonyosodott, a hagyományos népi kultúrának igenis van aktualitása, hiszen amellett, hogy táncházas fiatalok számára akár hajnalig tud kellemes kikapcsolódást nyújtani, a legkisebbek számára is élvezhető és elsajátítható.