XV. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja

XV. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja

A Puck Nemzetközi Báb- és Marionettszínházak Fesztiváljának idei kiadására a szervezők 22 előadással és 32 fellépéssel készültek, melyeket a hazai társulatok mellett Oroszországból, Dániából, Magyarországról, Moldova Köztársaságból és Szlovéniából érkező művészek adnak elő.

Az előadásokat október 17 és 21 között a kolozsvári Puck Bábszínházban, a Diákművelődési Házban, a Zug.zone-ban, a Georghe Dima Zeneakadémián, a monostori Dacia Moziban, a Lucian Blaga Nemzeti Színházban, valamint a Magyar Operában mutatják be.

„Jelentős pillanat a Puck Bábszínház életében a fesztivál 15. kiadása. Kihívásokkal teli évek kemény munkájának és erőfeszítéseinek eredménye ez, amelyeknek köszönhetően a kolozsvári publikum minden alkalommal kiváló darabokat láthatott a világ összes pontjáról érkező művészek előadásában. Szeretettel várjuk kis és nagy közönségünket az idei rendezvénysorozatra is, hogy együtt örvendhessünk a mesék világának, együtt éljük át a bábszínházi előadások megannyi varázsát”− nyilatkozta Emanuel Petran, a Puck Bábszínház igazgatója.

Az idei fesztivál zsűrijének elnöke Slobodan Markovic (a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója), a zsűritagok: dr. Eugenia Sarvari (teatrológus), dr. Katona József egyetemi lektor (rendező), dr. Ovidiu Pecican egyetemi tanár (dramaturg) és dr. Epaminonda Tiotiu (szcenográfus).

Hétfőn, október 17-én 10:00 és 11:30 órától a temesvári Merlin Bábszínház társulata az Örök fiatalság és örök élet című darabját mutatja be román nyelven a kolozsvári Diákművelődési Házban. 9:30 és 11:30 órától a Stan Bolovan című, román nyelvű előadást adja elő a nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia társulata a kolozsvári Puck Bábszínházban. 10:00 és 11:30 órától a kolozsvári bábszínház csapata a Mimorózart című nonverbális előadással lép színpadra a Zug.zone-ban. A monostori Dacia mozi látja vendégül a kisinyovi Guguţă Állami Bábszínház társulatát, amely az Énekelj, tücsök! című előadást játssza román nyelven. Ugyanezen a helyszínen kerül sor 18:00 órától a Nagybányai Állami Színház Ever After című, román nyelvű előadásának bemutatására.

Kedden, október 18-án a rendezvénysorozat a bukaresti Țăndărică Színház A hóember című, román nyelvű előadásával folytatódik a Lucian Blaga Nemzeti Színházban 9:30 és 12 órai kezdettel. A Gheorghe Dima Zeneakadémia színpadán 9:30 és 11:30 órától a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház román tagozatalép fel A hókirálynő című darabbal. Az AnimArt csapata A hókirálynő című, román nyelvű előadást játssza 10 órától a Puck Bábszínházban. Szintén 10 órától kerül sor a kolozsvári társulat román tagozatának Az elaltatott erdő szépsége című előadásának bemutatására a monostori Dacia moziban. A magyar publikumnak különösen ajánljuk 11:00 órától a debreceni Vojtina Bábszínház művészei vendégszereplését a Tessék engem megmenteni! című előadással a Magyar Operában. A szentpétervári (Oroszország) Kvam Társulat 18:00 órától a Puck Bábszínházban adja elő a Hogy tudsz a semmiből mindent létrehozni? című nonverbális darabját.

Szerdán, október 19-én 9:30 és 11:30 órától a kicsiket a konstancai bábszínház A kis hableány című, román nyelvű előadására várják a kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színházba. A magyar anyanyelvű gyerekeknek 10:00 és 12:00 órától a Puck Bábszínházban a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Apakaland című előadása várja. Párhuzamosan ezzel, 10:00 órától játssza a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház magyar tagozata A brémai muzsikusok című előadást a monostori Dacia moziban. A fesztivál egyedi programja a 15:00 órától a Szabók bástyájában Szentirmai László vezetésével megvalósuló beszélgetés, amelynek címe: A báb és a bábos – Találjunk optimális határt kettejük között. A napot a dániai Sofie Krog Színház művészei zárják, akik 18:00 órától a Puck Bábszínházban bemutatják A ház című, angol nyelvű előadásukat.

Csütörtökön, október 20-án ugyancsak lesz magyar nyelvű előadás, mégpedig 10:00 és 11:30 órától a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata Az égig érő fa című előadást mutatja be a Puck Bábszínház színpadán. Szintén 10:00 és 11:30 órai kezdettel játssza Hamupipőke című, román nyelvű darabját a galaci Gulliver Bábszínház társulata a Diákművelődési Házban. A monostori Dacia mozi biztosítja a helyszínt Az óriás retek című, román nyelvű előadáshoz, melyet 10:00 órától mutatnak be a pitesti-i Așchiuță Bábszínház művészei. A ljublianai (Szlovénia) Mini Színház Hófehérke című, angol nyelvű előadására 18:00 órától kerül sor a Puck Bábszínházban.

Pénteken, október 21-én 9:30 és 11:30 órától a gyulafehérvári Prichindel Bábszínház társulatának előadásában a Gheorghe Dima Zeneakadémis színpadán lesz látható A kis Muck című, román nyelvű előadás. 10:00 órától a ploiesti-i Ciufulici Bábszínház csapata a Puck Bábszínház színpadán mutatja be a Mechanikus hercegnő című előadást román nyelven. A fesztivál utolsó előadására, a Metamorfózisokra 17:00 órától kerül sor, amelyet a brassói Arlechino Bábszínház társulata mutat be román nyelven a Puck Bábszínházban. Ugyanitt 19:00 órától Slobodan Markovic, a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója, a zsűri elnöke tart előadást, majd 20:00 órától kerül sor az idei Puck Nemzetközi Báb- és Marionettszínházak Fesztiváljának díjkiosztó gálájára.

A kolozsvári Puck Bábszínházról

A Puck Bábszínház 1950-ben alakult, a Kolozs Megyei Tanács irányítása alá tartozik. Fennállásának 66 éve alatt, több mint 300 bemutatót tartott a párhuzamosan működő magyar és román társulat és a nemzeti, valamint nemzetközi fesztiválokról számos díjjal tért haza a bábszínház alkotóközössége.

Az akutális repertoárban körülbelül 25 cím szerepel, köztük felvonulnak a magyar, román és nemzetközi klasszikus meseirodalom jeles alkotásai, de kortárs, kísérletibb előadások is készültek mind a gyerekek, mind a felnőtt közönség számára.  2006-tól bábszínház mindkét tagozata Noktürn név alatt felnőtteknek szóló előadásokat hozott létre, e program kisebb–nagyobb szünetekkel folytatódik.

A Puck Bábszínház kiemelkedő rendezvénye a 2002 óta szerveződő Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja. Idén is, 2016 október 17-21 között, az immár XV. kiadást megért rendezvényen nívós külföldi társulatok, úgy mint a dániai, oroszországi, magyarországi és szlovéniai, valamint jeles hazai társulatok előadását nézheti meg az érdeklődő közönség.