Vlad Mugur-díjasok III. – Robert Woodruff rendezővel Visky András beszélget

Vlad Mugur-díjasok III. – Robert Woodruff rendezővel Visky András beszélget

A Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgető-sorozata a 2013/14-es évadban a harmadik estjéhez érkezett. Silviu Purcărete, Vasile Șirli és Andrei Șerban után Robert Woodruff-fal, a Születésnap című előadás Vlad Mugur-díjjal kitüntetett rendezőjével a május 13-i előadást követően Visky András művészeti vezető beszélget.

Robert Woodruff Vlad Mugur-díja nemcsak egy kivételesen erős, a nézőt közvetlenül megszólító előadásra hívja fel a figyelmet, hanem Woodruff rendezői módszerére is. Ő ugyanis a próbák folyamán következetesen arra bátorítja az alkotócsapat minden tagját, hogy a saját életük egészén keresztül értsék meg és értelmezzék az előadásban fölvetődő kérdéseket. Vajon hogyan tudunk beszélni a mi valódi identitásunkról? Mi az, amivel nem szívesen nézünk szembe? Hogyan tudjuk felszínre hozni elfojtásainkat? Vajon valóban aktív, közéleti kockázatokat vállaló tagjai vagyunk-e a saját társadalmunknak? Robert Woodruff nemcsak kiváló rendező, hanem felelős gondolkodó is, számára egy előadás megalkotása egyszersmind súlyos etikai tett is.

A díjjal ugyanakkor Vlad Mugurra is emlékezünk, aki olyan jelentős előadásokat rendezett a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, mint: A székek, A velencei ikrek, Cseresznyéskert, A Lourcine utcai gyilkosság, Így van (ha így tetszik). A Vlad Mugur-díjasokat Helmuth Stürmer porcelánból készült, különösen értékes műtárgyával ajándékozza meg a kolozsvári színház.

A Vlad Mugur-díjat a kolozsvári színház 2006-ban alapította azon művészek munkájának elismerésére, akik nem tagjai a színház társulatának. Az elmúlt években a következő művészeknek ítélte oda a díjat a Művészeti Tanács: Mihai Măniuțiu rendezőnek (2006), Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervezőnek (2007), Vava Ștefănescu koreográfusnak (2008), Silviu Purcărete rendezőnek (2009), Vasile Șirli zeneszerzőnek (2009), Varga-Járó Ilona maszktervezőnek (2009), Andrei Șerban rendezőnek (2010), Matthias Langhoff rendezőnek (2011), Robert Woodruff rendezőnek (2012), Mezei Kinga rendezőnek (2013).

A beszélgetésre a Születésnap című előadást követően május 13-án, kedden este 10 órai kezdettel kerül sor az emeleti előcsarnokban. Magyar és román nyelvű szinkronfordítás biztosított. A rendezvényre a belépés díjtalan.