Vitéz László MegaMágus bábelőadás a kolozsvári Puck Bábszínházban

Vitéz László MegaMágus bábelőadás a kolozsvári Puck Bábszínházban

A kolozsvári Puck Bábszínház magyar társulata 2014. szeptember 27-én, szombaton délelőtt 11 órakor, Rumi László rendezésében bemutatja a Vitéz László MegaMágus című bábdarabot. Az előadásban az alkotók szándéka szerint Vitéz László újabb csatát vív az ördöggel, aki ezúttal korunk tetszetős jelmezében, egy megasztár-show műsorvezetőjeként lép színpadra, erre utal a címben megjelenő szójáték is: Meg-a-Mágus. A piros sipkás kis vitéznek most talán nehezebb a dolga mint bármikor, hiszen a nagy mágus a televízióképernyőn keresztül, a nagy kísértővé válik, nem ijeszget, nem fenyeget hanem ígér, csábít. De Vitéz Lászlón nem fog a megasztár-varázs, a rendező szavaival élve “makulátlan” marad: mert ő a mi grállovagunk, egy igazi feladat -megoldó-ember, donkihote-énk és szancsopanzánk, egyszemélyben. Rá mindig lehet számítani a bajban: elmaradhatatlan palacsintasütőjét, mint valami túlméretezett csodafegyvert „fogában tartva” mindig győztesen evickél át a „túlsó partra”. És tenger-széles vállain minket is átvisz ez a szupermen, ez a mindenhájjalmegkent bölcs-bolond fickó. Könnyű neki: magasan fölötte áll mindennemű népi-urbánus perpatvaron, össznemzeti türelmetlenségen, győzikés népbutításon. Lovagi zászlóján – már ha volna neki bármilyen lobogója -csak ez állna: „HAJRÁ, PAJTIKÁK, A SÖTÉTSÉG ELLEN!”  Ergo nem véletlen, hogy jelen előadásunkban csak benne bízhatunk elejétől fogva, mert nagy a tét: egy sötet alak, aki magát csak MegaMágusként aposztrofálja, mágikus erejét arra használja, hogy a világban meg-megmaradt kevéske költészetet, vidámságot és bájt, egyszóval a MESÉT, egyszer s mindenkorra elpusztítsa.

Szerencsére hősünk idejében fölfedi és leleplezi a gonosz ármányt: palacsintasütőjével véget vet az előadásnak és a MegaMágus hatalmának. A kalandos történetet-a hagyományos vásári bábjátszás mellett, különböző bábtechnikák alkalmazásával teszik változatossá az alkotók. A mesében megjelenő sokféle helyszínt, szituációt és figurát síkbábokkal és pálcás bábukkal kelti életre György László, a különböző földrészeket  és meseországot ízes élő muzsikával varázsolja színpadra Kötő Áron és Csokán Raul. A vásári műfajhoz hű maradt az egyszemélyes, mindent tudó festett-vászon paraván, a benne rejtőző bábossal, aki egy személyben Vitéz László meg a Mágus is, de alkalomadtán Lúdas Matyi, Bagira, a Fekete Párduc, Micimackó Malackája, Badr-el-Budur hercegnő, Andersen meséjéből a Hattyú, vagy a Hófehérkét megmentő herceg.

Az előadás a legkisebb korosztálytól a nagyszülőkig, mindenkihez szól. Mesélni, nevettetni, elgondolkodtatni szeretnének az alkotók minden kedves nézőt.

Szerző: Szántai János

Rendező: Rumi László

Bábok és kulisszák: Bodor Judit, Palocsai Kisó Kata, Kürti Andrea, Sandu Marian, Tudor Motoșcă, Groză Vasile, Augusta Bugnariu, Susana Ani

A bábokat életre kelti: György László

Zene: Kötő Áron, Csokán Raul