VIS-À-VIS (3) kortárs tánc az Ecsetgyárban 2013. december 11-15. között -Kolozsvár

VIS-À-VIS (3) kortárs tánc az Ecsetgyárban 2013. december 11-15. között -Kolozsvár

Újra budapesti táncművészek veszik birtokba az Ecsetgyár stúdiótermét, ahol ezen a héten zajlik a vis-à-vis kortárs táncfesztivál harmadik kiadása. A rendezvény időtartama alatt öt este során megtekinthető előadások mindegyike kolozsvári premier.

                Először jár városunkban a magyarországi független színházi élet külföldön is elismert alkotócsapata, a Tünet Együttes. A társulatvezető Szabó Réka: Apropó • Ez mind én leszek egykor című, szerdán, december 11-én este 7 órakor kezdődő szólója művészi számvetés, személyes leltár, a 44 éves alkotó sírásból nevetésbe hajló, egyszerre ironikus és megható önvallomása: „nagy erejű, drámai szóló, kivételesen személyes hangvételű híradás a mából.” (Halász Tamás)

Juhász Kata

                Juhász Katát és társulatát nem kell bemutatnunk, neki három produkciója is látható volt az elmúlt években Kolozsváron, a rossz tanuló Lulu éppúgy mély benyomást hagyott a nézőkben, mint kivételes érzékenységű alkotása, a Like me, like me, illetve a Bulgakovban óriási sikert aratott Café de la Danse. Kata legújabb szólójával érkezik, amely egyszerre installáció, koncert és tánc-performansz, látlelet a közösség és a hatalom, a propaganda és a hitvallás viszonyrendszeréről. Az előadásban ifj. Márkos Albert Kolozsvárról elszármazott zeneszerző különleges zenei világát a két zenész Kertész Endre és Ajtai Péter élőben, mindegy szereplőként adja elő. Az előadás címe Szoborrá avatom, és csütörtökön, december 12-én este 7 órai kezdettel lesz látható.

                Hód Adrienn és társulata, a HodWorks idén márciusban vendégszerepelt először az Ecsetgyárban az Ahogyan azt az apám elképzelte című előadással.  Az alkotócsapat legújabb bemutatója, a Pirkad, egymás után két este lesz látható a vis-à-vis keretében, pénteken 13-án és szombaton 14-én este 7 órától. A Hodworks legfrissebb produkciójában a meztelen test játssza a főszerepet. Feltárul, mint egy táj: az izmok rajzolata, a bőr gyűrődései, az érintések lenyomatai, a bőrpír öltöztetik.  Előítéletektől mentes, szabad, radikális testkutatás, ahogy megszoktuk Hód Adrienntől.

Vasárnap este, a rendezvény utolsó előadásaként első ízben mutatkozik be Kolozsváron Góbi Rita, az újvidéki születésű, Budapesten élő táncművész, akinek minden előadása sajátos színfoltja a budapesti táncéletnek. Az általa vezetett társulat produkcióinak formanyelvét a sokszínűség jellemzi, az előadók képzett táncosok, zenészek, énekesek, színészek, filmesek, designerek és artisták. Az előadások mozgásanyaga és látványvilága expresszív, amelyet extravagáns, szoborszerű, díszletnek is beillő jelmezek, erős színek, ingergazdag ruhák és sminkek jellemeznek. A Fehér fal című előadás kezdési időpontja december 15-én este 7 óra.

Fehér fal
Fotó: Zoltán Bese

vis-à-vis keretében látható előadások kolozsvári vendégjátékát a magyarországi Emberi Erőforrás Minisztérium és Nemzeti Kulturális Alap valamint a Communitas Alapítvány támogatta. Az előadásokról részletes, videókkal és fotókkal tűzdelt háromnyelvű ismertetőt tartalmaz a főszervező GroundFloor Group nemrégiben megújult weboldala a www.groundfloor.ro címen. Ugyanitt érdemes jegyet foglalni az előadásokra, 15 illetve 8 lejes kedvezményes áron.

ELŐADÁSOK


Apropó • Ez mind én leszek egykor – Tünet Együttes (Budapest)

► Szerda ► 2013. december 11. ► este 7

Szoborrá avatom – Juhász Kata Társulata (Budapest)

► Csütörtök ► 2013. december 12. ► este 7

Pirkad – Hodworks (Budapest)

► Péntek és Szombat ► 2013. december 13. és 14. ► este 7

Fehér Fal – Góbi Rita Társulat (Budapest)

► Vasárnap ► 2013. december 15. ► este 7


JEGYÁRAK

Teljes árú jegy: 15 lej / Kedvezményes jegy: 8 lej
Teljes árú bérlet (négy előadásra): 50 lej / Kedvezményes bérlet (négy előadásra): 30 lej
Bérlet-bónusz: szombaton délelőtt kortárs tánc óra

Jegyet foglalni a  www.groundfloor.ro  weboldalon, az előadások ismertető oldalán lehet. 

A fesztivál ideje alatt, szombaton és vasárnap délelőtt a meghívott alkotók kortárs táncot tanítanak majd, ezekről bővebben szintén a weboldal tájékoztat.

Az előadások helyszíne az Ecsetgyár első emeleti stúdióterme. Szeretettel várnakk minden kedves érdeklődőt!