Világnapi események a Tamási Áron Színházban

Világnapi események a Tamási Áron Színházban

Két nagy sikerű színházi előadás, séta a színfalak mögött és A műsor című színházi beszélgetéssorozat ingyenes megtekintése – ezeket kínálja nézőinknek a színházi világnap alkalmából a Tamási Áron Színház, továbbá egy kolozsvári világnapi plakátkiállításra is felhívják a figyelmet, ahol a teátrum plakkáttervező grafikusa, Wanek Ferenc alkotásait is láthatják az érdeklődők.

Március 27. a színház világnapja. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) határozata alapján 1962 óta ünnepeljük meg ezt a napot, melynek célja felhívni a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegni a színészek, színházi dolgozók előtt. Az ITI felkérésére idén Peter Sellars világhírű amerikai operarendező írta a világnapi üzenetet, melyben a színház, mint közös, védett tér kialakításának fontosságát hangsúlyozza, ahol meghallgathatjuk és megérthetjük egymást. Szerinte a színház lehetővé teszi, hogy felszabadító tisztánlátással és erővel lássunk át az illúziókon, téveszméken, vakságon és tagadáson, hogy megújítsuk érzékeinket és gondolatainkat.

Előadások

A színház világnapján, vasárnap két előadást láthat a sepsiszentgyörgyi színházkedvelő közönség: az M Studio Mozgásszínház társulata az Are we human or are we dancers? című produkciót játssza 18:00 órától, a Tamási Áron Színház prózai társulata pedig a Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadást tűzte újra műsorra 19:00 órától.

Az M Studio előadásának címét a The Killers nevű amerikai rockegyüttes egyik népszerű slágerének refrénjéből kölcsönözték, mely az előadó–táncos–színész–ember közötti összefüggések keresésében tökéletes kiindulópontnak bizonyult Ioana Marchidan bukaresti koreográfus, rendező számára. Hol ér véget az ember és hol kezdődik az előadó, hogyan születik meg a színpadon a művész? – ezekre a kérdésekre reflektál a produkció. „Az előadó legtöbbször egy másik ember történetét meséli el a színpadon. Olyan emberként látjuk, akinek nincs se múltja, se jövője. Mintha csak abban a pillanatban válna létezővé, amikor felgyúlnak a reflektor fényei, a színpad készen áll, minden a helyére kerül, és megszületik a művészi aktus” – nyilatkozta a rendező az előadásról.

Maria Wojtyszko Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabja zavarba ejtő látlelet a nyugati társadalom kaotikusságáról, mely válófélben lévő szülők kamasz fiának útkeresését követi végig huszonhét tablószerűen összerakott jelenet során. Sam – akinek neve lengyelül azt jelenti: egyedül – az összes tipikus serdülőkori válsághelyzetet megéli a történetben, és sem a szülők, sem az oktatási rendszer, sem az egyház nem tud hiteles jövőképet adni neki. A Bocsárdi László által rendezett előadás címszerepének alakításáért Erdei Gábor elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Díját, az előadás zenéjéért pedig Bocsárdi Magort a legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjjal tüntették ki a Magyar Színházak XXXI. Kisvárdai Fesztiválján.

Kulisszák mögött

Mivel vasárnap nincs iskola, hétfőre, március 28-ára szervezték azt a színházi sétát, mely során a társulat színészei szervezett diákcsoportokat vezetnek körbe a színház épületében, hogy azok betekintést nyerhessenek a színfalak mögé. Öltözőket, kelléktárat, jelmeztárat, különböző műhelyeket és irodákat látogathatnak meg az érdeklődők, hogy ezáltal képet alkothassanak arról, hogy milyen munkafolyamatok nyomán, milyen sok ember közreműködése által születik meg egy színházi előadás.

A műsor

A színházi világnaptól, vasárnaptól kezdődően ingyenesen megtekinthetővé teszik a Tamási Áron Színház Facebook-oldalán az elmúlt évadban készült A műsor című igen nagy népszerűségnek örvendő színházi beszélgetéssorozatot, annak mind a hét részét. A műsor indításának célja az volt, hogy a sepsiszentgyörgyi színészeket jobban megismerhesse a közönség, és olyan produkciót kínáljanak ezáltal a színház iránt érdeklődőknek, mely igyekszik tökéletesen alkalmazkodni a vírushelyzet által meghatározott kultúrafogyasztási feltételekhez. Kamera előtt próbáltak meg egy olyan élő színházi produktumot létrehozni, mely természetesen nem kelhet versenyre a filmmel, de a maga nemében egyedi, hiteles, és megpróbál minél több olyan jellegű érzelmet közvetíteni, mely általában jellemzi a színházat. Minden beszélgetésnek három színészvendége volt, és a műsorvezető is színész volt, aki olyan témákat vetett fel, amilyenekről meghívottai még nem vallottak a nyilvánosság előtt.

Plakátkiállítás Kolozsváron

Mindezek mellett a Poszter – Erdélyi Magyar Színházi Plakátkiállítás nevű rendezvényt is figyelmükbe ajánljuk, melynek megnyitóját a színház világnapján, vasárnap délután 18:00 órától tartják a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A kiállításon Benedek Levente, Burus Botond, Ercsei Zsolt, Hodgyai István, Kiss Emőke, László Hajnalka és Németh László neves művészek színházi plakátjai mellett a Tamási Áron Színház plakáttervező grafikusa, Wanek Ferenc alkotásai is megtekinthetőek lesznek. A kiállítást Visky András, a kolozsvári színház dramaturg aligazgatója nyitja meg.