VII. Sorompók Nélkül Multikulturális Fesztivál, avagy mit láthatnak vasárnap és hétfőn Szatmáron

VII. Sorompók Nélkül Multikulturális Fesztivál, avagy mit láthatnak vasárnap és hétfőn Szatmáron

május 26, 18 óra, Északi Színház – Nagyterem

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza (Magyarország)

Csokonai Vitéz Mihály:

Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak

vígjáték

rendező: Keresztes Attila

díszlettervező: Fodor Viola

jelmeztervező:Bianca Imelda Jeremias

koreográfus: Vámosi Judit

zene: Kazár Pál

ügyelő: Kováts István

súgó: Nagy Erzsébet

rendezőasszisztens: Rajkó Balázs

szereposztás:

Karnyó: Tóth Károly

Karnyóné: Pregitzer Fruzsina

Samu: Nagyidai Gergő

Lipittlotty: Petneházy Attila

Tipptopp: Illyés Ákos

Lázár: Fellinger Domonkos

Boris: Barta Éva

Kuruzs: Balogh Gábor

Tündér: Munkácsy Anita

Tündérfi: Varga Norbert e. h.

Borisz Godunov: Kováts István

Zenészek: Bottyán Blanka, Suhanyecz Viktória, Horányi Tamás

A produkció időtartama:1 óra 40 perc

Az előadás román felirattal látható.

Karnyóné, az éltes kereskedőasszony özvegynek tudja magát, mióta férje elment és eltűnt a Napóleon elleni háborúkban. Sivár hétköznapjaiba csak Lipitlotty úr, a pesti módit majmoló öreg gavallér felbukkanása hoz egy kis színt. Udvarló bókjai hatására az özvegy menten életre-halálra szerelmes is lesz, de ekkor még Tipptopp úr, a francia divatbolond kezd heves udvarlásba…

„Az író mulatságos figuráit Keresztes Attila rendező a végletekig elrajzolja. Olvasatában a Karnyóné egyenesen „abszurd” dráma, amelyben a komikus szereplők nemcsak önmagukat, hanem önnön paródiájukat is elénk tárják. Keresztes színházában Csokonai munkája alkalmat ad arra, hogy (a posztmodern eklektika jegyében) benne számtalan geg segítségével megmutatkozzék egy ízig-vérig kreatív színházi látomás. A nyíregyházi Karnyóné rendkívül rétegezett alkotás: a tragikus végkifejlet felé araszoló mesében fokozatosan egyre több lelemény jelenik meg, hogy aztán az utolsó fél órában a jó ízlés határain belül maradó aktualizálás és a burleszk(film)ekre emlékeztető elemek beépítésével képes legyen hitelesíteni a tündérbohózat műfaji követelményeinek is eleget tévő vígjáték dramaturgiáját.”

május 26. 20.00 óra, Északi Színház – Ács Alajos Stúdió

BECOME Társulat, Nagyszeben

 Mi lett Romániával?… Melyik Romániával?

 a jelenkor hangulatára átdolgozott válogatások régi nagy komikusok repertoárjából

szereposztás:

Costică, Nelu X, Bâlbâitu: Mihai Alexandru

Gogu, Prof. Vaizuzea, Șef gară: Cătălin Grigoraș

díszlet: Mihai Alexandru

jelmez: Cătălin Grigoraș

fény: Ioana Patachi

hang: Adrian Grigoraș

Az előadás időtartama: 60 perc

Mit tehet az ember, amikor nincs esélye önmagának lenni egy illetéktelenek, értéktelenek és műveletlenek által birtokolt, csodálatos országban? Mit tehet az ember a megpróbáltatás pillanataiban, amikor a válság kopogtat az ajtókon, vagy amikor szertefoszlik minden reménye, ami a honfitársaiban és az országa vezetőiben volt?

Ez az előadás egy szatirikus összeállítás, amely előtérbe hozza a román nemzet jellegzetes alakjait. Nosztalgiadús, ironikus humorral mutatja be a mi KárpátDuna-medencei nemzetünk meghatározó embertípusait.

A „Mi lett Romániával?… Melyik Romániával?” újra előtérbe próbálja helyezni azokat a találó és egyben komikus szövegeket, amelyeket egykoron Toma Caragiu, Octavian Cotescu vagy Dem Rădulescutól hallhattunk.

A produkció az aranykorban született mulatságos történetek egyvelege, amelyek a mai napig megőrizték aktualitásukat, legyenek azok szomorú vagy éppen vidám hangulatúak.

Mihai Alexandru és Cătălin Grigoraș előadóestje.

május 26. 21:30 óra, Északi Színház – Nagyterem

„I. L. Caragiale” Nemzeti Színház, Bukarest

Lia Bugnar:

Lány a szivárványból

Tania Popa önálló estje

díszlettervező és rendező: Lia Bugnar

zongorán kísér: Marian Hâncu

Lia Bugnar kifejezetten azért írta ezt az egyszemélyes darabot, hogy kiemelhesse az előadónő kivételes tehetségét. Olyan szöveg keletkezett, amelyet nem sikerülhet bárkinek előadnia, ugyanis nagyon nehezen előadható zenei elemeken is alapszik. Stílusát tekintve: Lia Bugnar tragikomikus hangnemben elmesélésre kínálja egy, a Szivárvány Mozi vetítőtermében prostituálttá vált nő életét. A Szivárvány Mozi filmjeinek nézése közben nagy könnyedséggel meséli élete történetét, és gyakran igazolni próbálja nyomorúságos helyzetét, amelyért egyesek láthatóan elítélik. Mesél a családjáról, az ikertestvéréről, Veráról, aki korcsolyázás közben egy lékbe esett és meghalt… Lia Bugnar újra megmutatja tehetségének azt az oldalát, amely lehetővé teszi számára, hogy nagy könnyedséggel alkossa meg azt a szöveget, amely csak alapos vizsgálat és elemzés következtében tárja elénk a szereplő valódi énjét. A szereplő egyértelműen drámai, Tania Popa pedig csodálatosan alátámasztja ezt a színpadon.

Ileana Lucaciu (ileanalucaciu.blogspot.ro)

május 27. 19.00 óra, Északi Színház – Nagyterem

Elvira Godeanu Színház, Zsilvásárhely

 Sławomir Mrożek:

Emigránsok

rendező: Horatiu Ioan Apan

díszlettervező: Klara Labancz

jelmeztervező: Eliza Labancz

szereposztás:

AA: Marian Negrescu

XX: Radu Botar

Az előadás időtartama: 1 óra 38 perc

Az Emigránsok, az ember hontalanságának témája napjaink legaktuálisabb problémái közé tartozik. Sajnálatos módon Romániában is, nemcsak most, a jelenben, hanem a múltban is jelen voltak azok a körülmények, amelyek távolra sodorták honfitársaink egy részét mindentől és mindenkitől, ami és aki fontos volt számukra.

A be nem teljesült vágyak és a megaláztatások sora táplálják, furcsamód, a környezetváltás utáni vágyakozást. Aztán majd ott a távolban, ahol, bár már nem érik újabb megaláztatások, az emigráns megtapasztalja a honvágy okozta lelki gyötrelmeket. A hazatérés nem mindenki számára elérhető. Az emigráns a gyökereitől távol hontalanná válik, egy örökös purgatórium megtört lakójává. Neked (mint állam, vagy vezetés) nem áll jogodban megakadályozni a kivándorolni vágyakozókat, de elemi kötelességed élhető környezetet teremteni számukra idehaza. De ez már más téma.

Horațiu Ioan Apan

1000 ok, hogy megöljelek

Sam Henry Kaas műve nyomán

fordította: Marcel Negrău

rendező: Sebastian Lupu és Richard Balint

szereposztás:

Richie: Richard Balint

Sebi: Sebastian Lupu

Az előadás időtartama: 65 perc

Sebi, testvére, Richie kaszinójában dolgozik. Teljesen alkalmatlan, úgy krupiénak, mint a kaszinó teremfőnökének; áthágja a kaszinó működtetésének legalapvetőbb szabályait, és ezzel kétségbeesésbe kergeti testvérét. A nevetséges indokok, amelyekkel igazolni próbálja alkalmatlanságát, valamint a teljesen egyéni hanglejtéssel artikulált „OKÉ” rögeszmés használata, amelyet akkor sem képes mellőzni, mikor éppen hogy semmi nincs rendben, az őrületbe kergetik Richiet. Az előadás tetőpontján a kaszinótulajdonos fegyverrel fenyegeti saját testvérét.

 

május 27. 22:00 óra, Music’at Pub

Oleg és Vlagyimir Presznyakov:

Ami beborítja a padlót

kocsmaszínházi előadás

Az Oleg és Vlagyimir Presznyakov szerzőpáros Padlószőnyegének adaptációja.

Rendező: Csiki Zsolt

Szereplők:

Bilibók Attila, Pap Tibor, Fekete Bernadetta, Vass Csaba, Puskás László

A Padlószőnyeg polgárpukkasztó iróniával és tömény fekete humorral ízesített történet, amelyet ezúttal Ami beborítja a padlót címmel vittek színre Csiki Zsolt rendezésében. Két barát, vagy testvér, vagy talán egy meleg pár – ez egyértelműen nem derül ki a cselekményből – lakást bérel egy drogfüggőtől. Hiába az utasítás, hogy a kéglit ne újítsák fel, ne rendezzék át, mégis otthonossá akarják tenni. Ekkor bukkannak a padlószőnyeg alatt fekvő hullára. Először a házigazda elől akarják eltitkolni a felfedezést, majd miután kiderül, hogy tud róla, közösen akarnak megszabadulni a kellemetlen „lakótárstól”. Közben rengeteg bonyodalomban lesz részük. Végül a holttestet reptérre viszik ki, és hogy balesetnek tűnjön, egy repülő kerekei alá vetik. Igen ám, de egy adott pillanatban, úgy tűnik, hogy véletlenül egy hasonlóan öltözött emberrel cserélték fel a hullát, aki ugyanazon a széken ül, ahol az eredetit hagyták… Vagy talán feltámadt? Vagy ők haltak meg időközben? Aki egyszer meghalt vajon úgy éled fel, hogy még egyszer meghal? Hasonló „sorsdöntő” kérdésekre keresi a választ az abszurd történetben a három fiatal.

bemutató előadás: 2012. szeptember 17.