Vígjátékkal érkezik Szatmárnémetibe a Móricz Zsigmond Színház

Vígjátékkal érkezik Szatmárnémetibe a Móricz Zsigmond Színház

Május 3-án 19 órai kezdettel az Északi Színházban lép fel az igazán sodró cselekményű, fergeteges humorú, A balek című Georges Feydeau-vígjátékkal a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház. A századfordulón írt történetet Závada Péter friss humorú, kortárs szemléletű szövegváltozata alapján vitte színre a társulat.

Georges Feydeau, „a legügyesebb jókedvárus”, a századfordulós Párizs celebje, az úgynevezett Belle Époque, azaz a boldog békeidők kulturális pezsgésének legnagyobb bohózatírója. Darabjai (köztük a Bolha a fülbe, az Osztrigás Mici vagy az Esküvőtől válóperig) már életében elsöprő sikerrel szerepelnek a párizsi színházak repertoárján, miközben a szerző kedvenc éttermeiben és bárjaiban mulatta el hatalmas bevételeit. Egyszerre volt részese a francia felsőosztálynak és tartott nekik tükröt. Titka voltaképpen nagyon egyszerű: bonyolult, pergő, leleményesen és gondosan kidolgozott cselekmény, szellemes párbeszédek, kacagtató bonyodalmak, szerepcserék és véletlenek, illetve a klasszikus bohózatok jól ismert szereplői: felszarvazott férj, ostoba feleség, könnyűvérű nőcskék, ügyefogyott szerető, öreg és csúf emberek. Szándéka nem a társadalom bírálata volt, ennek ellenére e bohózatokban magára ismerhetett mindenki, lelepleződtek a tisztesnek mondott, ám hazug és álszent polgári erkölcsök.

„Gustave és Lucy férj és feleség. Lucy sosem csalná meg a férjét, kivéve, ha az megcsalja őt. De Gustave sosem csalná meg Lucy-t, kivéve külföldön vagy ha úgy adódik. Max bármikor szívesen megcsalja a feleségét, legalábbis ezt mondja, de ezért nagyon furdalja a lelkiismeret, legalábbis ezt mondja. Feleségének, Clotilde-nak viszont eszébe se jutna megcsalni a férjét, hacsak nem bosszúból.
A balek szereplői mind monomániás karakterek, akik a másik megszerzése vagy a másiktól való szabadulás érdekében bármire képesek. Ki vannak szolgáltatva egymásnak, saját és partnereik érzelmeinek, zavarodottságuk és frusztrációjuk következtében az őrületig fokozódó hazugságok és félreértések hálójába keverednek. Szélsőséges, sokszor abszurd karaktereket látunk, de ahogy viselkedésük igazán valószerűtlenné válna, felbukkan valaki még valószerűtlenebb. Ha pedig két szereplőnek tilos találkoznia, Feydeau színpadán egészen biztosan egymásba futnak” – írja az előadás kedvcsinálója.

Az előadás rendezője Fehér Balázs Benő. Szereplői: Rák Zoltán, László Lili e. h., Tóth Zolka, Dézsi Darinka, Bárnai Péter m. v., Tóth Károly, Horváth Margit, Puskás Tivadar, Szabó Márta, Fridrik Noémi, Fehér András e. h., Martinkovics Máté és Tóth Szilvia Lilla.

Az előadásra jegyek kaphatók az Északi Színház jegyirodájában, minden hétköznap 10 és 17 óra között, valamint az előadás előtt egy órával, illetve online, a biletmaster.ro internetes jegyértékesítő rendszerben. További tájékoztatásért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mail címen lehet érdeklődni.