Vidéki turnéhálózat kiépítéséhez kezd a Shoshin Színházi Egyesület Erdélyben

Vidéki turnéhálózat kiépítéséhez kezd a Shoshin Színházi Egyesület Erdélyben

A Shoshin idén márciusban lépett be a SPARSE elnevezésű (Supporting and Promoting Arts in Rural Settlements of Europe – Művészetek támogatása és népszerűsítése Európa vidéki településein) Kreatív Európa projektbe, mely a lassan 4 évtizedes múlttal rendelkező angliai turnéhálózatot veszi alapul, és ezt a modellt adaptálja a résztvevő országok helyi körülményeinek megfelelően. Az angliai vidéki turnézás elengedhetetlen eleme, hogy a vidéki területeken és közösségekben élő helyi lakosok (szervezők) választanak ki, és népszerűsítenek önkéntes alapon előadásokat a közösségi házaikban, a helyi professzionális turnézási szervezet segítségével, és anyagi támogatásával. Ez lehetővé teszi a helyiek közösségen belüli aktivizálását, és megadja számukra a választási lehetőséget az előadás milyenségét illetően (ilyen módon ez a rendszer demokráciai alapgyakorlattá válik). Egy angliai turnészervezet megfogalmazásában „A vidéki turnérendszer olyan, mint egy művészeti központ, ahol több száz önkéntes működik, több helyen, több közösséget kiszolgálva.”

A SPARSE hároméves időtartama alatt a modell helyi megvalósításában érdekelt 4 ország (Olaszország, Észtország, Litvánia és Románia) művészeti szervezetei  folyamatos szellemi és anyagi támogatást kapnak a koordináló partnerek részéről. A helyi hálózatok alapjait minden országban öt-öt vidéki település képezi, ahová a következő három évben minimálisan évi egy-egy előadást juttatnak el az adott szervezetek (a költségvetés függvényében akár többet is). Amint arról fennebb szó esett, az előadásokat a helyi közösség képviselője választja majd ki a Shoshin által összeállított ún. előadás-menüből, amely vidéki turnézásra alkalmas előadásokat és fellépőket tartalmaz. Ezt követően a helyi szervező a Shoshin koordinátorának folyamatos mentorálásával és anyagi támogatásával hirdeti meg, és szervezi le az eseményt a saját kultúrházában.

A nemzetközi projekt lehetővé teszi, hogy a partnerek egymáshoz látogatva megismerkedjenek a lokális kultúrával és a már fennálló hálózatokkal Angliában, Svédországban és Norvégiában. A Shoshin által kiválasztott települések helyi szervezői májusban látogattak el Angliába az egyesületbeli koordinátor kíséretében, ahol elsőkézből tapasztalták meg az ottani hálózat működését. Szeptember 25-26. között pedig a Shoshin szervezésében Kolozsváron és Sztánán tartották meg a projekt soron következő partner találkozóját. A két nap alatt, melyen 6 ország (Egyesült Királyság, Észtország, Litvánia, Olaszország, Svédország, Románia) partnerszervezete képviseltette magát, különböző, a projekttel kapcsolatos gyűlésekre és egyeztetésekre került sor, valamint az eddigi tapasztalatok és eredmények kölcsönös megosztására. A nemzetközi partnerek továbbá megismerkedhettek a helyi kulturális szférával és a Shoshin által kiválasztott öt helyi települést (Mérát, Várfalvát, Bonchidát, Szucságot és a Szatmár megyei Börvelyt) képviselő szervezőkkel. Ez utóbbi találkozó az angol szerkezet különböző helyi (romániai) adaptálási lehetőségeiről, hosszútávú fenntartásáról és bővítéséről szólt. Felmerült továbbá egy nemzetközi, Európa több országát is átszelő turnéhálózat létrehozása is a SPARSE három évének lejárta után, egy újabb projekt keretében. A tervezett nemzetközi hálózatnak – mely előadóművészek és színházi, illetve tánc előadások mobilitását tenné lehetővé több európai falu és kistelepülés között – Románia is alapító partnere lesz a Shoshin Színházi Egyesület révén.

A turnéhálózat kiépítéséhez az egyesület helyi támogatásban is részesül a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalától (DRI), illetve a magyarországi Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA). A hálózat bővítése érdekében a jövőben az egyesület kapcsolatot szeretne létesíteni olyan szervezetekkel, művészekkel és projektekkel, akik foglalkoznak már térségünkben a tájolás ügyével. A projektről bővebben a SPARSE Facebook oldalán (www.facebook.com/SPARSEU) és az információkkal egyre bővülő honlapján (www.sparse.eu), továbbá a Shoshin saját honlapján (www.shoshintheatre.com) lehet értesülni.