VI. HolnapUtán Fesztivál: az első nap

VI. HolnapUtán Fesztivál: az első nap

Technikai és alkotói workshopokkal, kiállításmegnyitóval, bulival, illetve a házigazda Szigligeti Színház két előadásával vette kezdetét a VI. HolnapUtán Fesztivál.

A Szigligeti Színház kezdeményezésére a Magyar Színházi Szövetség által szervezett színpadtechnikai továbbképzés második modulja nyitotta a VI. HolnapUtán Fesztivál eseménysorozatát. A Magyar Színháztechnikai Szövetséggel közreműködésben szervezett workshopon fény- és hangtechnikai újdonságokról számoltak be magyarországi szakemberek.

Második alkalommal kerül megszervezésre az az alkotói workshop, amelyen a Kárpát-medence magyar színházművészeti főiskolái kaptak meghívást. Az idei műhelymunkán a dráMÁzat 2017 rendezői felhívásának pályázói, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói vesznek részt. A workshopon Shakespeare William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját dolgozzák fel közösen, bemutatójukra március 24-én, szombaton, 15 órától kerül sor a Szigligeti Stúdióban.

A fesztivál nyitóelőadása a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara című előadása volt. Az előadásról Hegyi Réka, a Játéktér folyóirat szerzője a következőt írta: „Több műfaj – néptánc, balett, Charleston és kontakttánc elemekből építkező táncszínház, rádiószínház, animáció, nó-színház – ötvözésével állította színpadra a Nagyvárad Táncegyüttes Szabó T. Anna Kyoko meséjét, a Senki madarát. Ezek közül a tánc játssza a legfontosabb szerepet, de a narráció, a többrétegű zenei világ, a látványban ötvözött kultúrák, a lírai és pörgő jelenetek váltakozása gazdag, egy „csupán” táncszínháznál mindenképp gazdagabb produkcióvá avatják az előadást. Mindez helytálló, ám a produkció keltette hiányérzetet figyelembe véve, mégis nagyvonalúra sikerült értékelés.

Délután hat órától került sor Ozsváth Zsuzsa sokoldalú nagyváradi alkotó festménykiállításának megnyitójára. Horváth Gizella, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, laudációjában elmondta: „Ha be kellene sorolni valahová a képeket, mondhatnánk olyan szép szavakat, mint: expresszionista, vad (vagy még szebben: fauve), esetleg szürrealista. Számomra a találkozás ezekkel a képekkel leginkább El Kazovszkijt juttatta eszembe: ugyanaz az erős színhasználat, vörös, fekete, kék, a kiépülő félben lévő magánmitológia, kegyetlen világlátás, hangos, néha harsány kiáltás. Azzal a különbséggel, hogy Zsuzsi tud mosolyogni.”

Az estét Körmöczi-Kriván Péter debüt-díjas alkotása, a Szigligeti Társulat Kapufa és öngól című előadása (rendező: Tasnádi-Sáhy Péter), illetve a Szigligeti Társulat művészének, Trabalka Cecília, művésznevén TRAiLA DJ-szettjével zárult.

Kapufa és öngól
Fotó: Szigligeti Színház

A VI. HolnapUtán Fesztivál második napján színpadra lépnek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói, a Váróterem Projekt, illetve a Duna Táncműhely művészei. Az estet Pumi DJ-szettje zárja.

Jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro odalon kaphatók.