VI. HolnapUtán Fesztivál: a hétvége összefoglalója

VI. HolnapUtán Fesztivál: a hétvége összefoglalója

Teltházas színházi előadások, szakmai beszélgetések, főiskolák találkozója, alkotói workshop-bemutató és koncertek: sokszínű programok mentén szerveződött a VI. HolnapUtán Fesztivál hétvégéje.

A VI. HolnapUtán Fesztivál negyedik napja a pályakezdő dramaturgok szakmai beszélgetésével kezdődött. Boros Kinga, a Színház folyóirat szerkesztője, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója az alkotói folyamatokról, hierarchiákról, illetve a dramaturgi munka különböző lehetséges vonzatairól faggatta a meghívottakat, Sényi Fannit és Lovassy Cseh Tamást.

Pénteken, március 23-án két produkcióval folytatódott a fesztivál előadásprogramja: délután öt órától a Vörösmarty Színház mutatta be Leonce és Léna című előadását. Kovács D. Dániel rendező elmondta: Georg Büchner történetében „az érdekelt a leginkább, hogy ezek a fiatalok, vagy már annyira nem is fiatalok, azzal próbálnak meg lázadni, hogy homokba dugják a fejüket, hogy kimenekülnek a világból, és ezt magamon és a környezetemen is sokszor tetten érem”.

A Tamási Áron Színház a Chioggiai csetepaté című fergeteges Goldoni-komédiával vett részt a fesztiválon. „A hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek ártatlansága az ebben a szövegben, ebben a pár száz évvel ezelőtti szövegben pontosan megtalálható. Ezeknek az embereknek az élet iránti szeretete teljesen mást képvisel a mai érdekrendszerrel szemben, és engem nagyon érdekelt ez a remény és ez a szív” – nyilatkozta Sardar Tagirovsky rendező. A produkciót álló taps ünnepelte.

A fesztivál ötödik napja a pályakezdő színházi alkotók bemutatkozásáé volt teljes egészében. Délelőtt 12 órától a Székfoglaló nevű szakmai beszélgetés második kiadásán Boros Kinga vendégei a meghívott előadások rendezői voltak. Horváth Anna, Székely Kriszta, Tasnádi-Sáhy Péter, Botos Bálint, Györfi Csaba és Sardar Tagirovsky a színházzal való viszonyukról, valamint a pályakezdés nehézségeiről vallottak, ugyanakkor saját munkamódszereikről is beszéltek az érdeklődőknek.

A szombati nap az alkotói workshop bemutatójával foglalkozott. A fesztivál ideje alatt tizenhat erdélyi színházművészeti főiskolást látott vendégül a Szigligeti Színház: egy részük a fesztiválblog szerkesztésével foglalkozott (Sebesi István, Becsey-Imreh Noémi és Brassai Eszter írásait a szigligeti.wordpress.com oldalon érhetik el az érdeklődők), másik részük pedig a dráMÁzat rendezői felhívásának két pályázójával, Abai Szabó Tamás és Bélai Marcel rendezőhallgatókkal dolgozott együtt egy sajátos Szentivánéji álom-feldolgozáson. A résztvevők a fesztivál öt napja alatt elkészített performanszukban a mesteremberek jeleneteire alapozva beszéltek saját alkotóvá válási folyamatuk örömeiről és viszontagságairól.

A fesztivál ötödik napján két Ahogy tetszik-feldolgozást láthatott a közönség. A Shakespeare-adaptációk sorát a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara harmadévesei nyitották, ezt követően pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai léptek színpadra. „Úgy érzem, az a fajta frissesség és kreativitás, ami a főiskolán tapasztalható jó, ha át tud ültetődni más színházakba is” – jegyezte meg a vendégszereplés kapcsán ifj. Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője.

Az estet a Columbo’s Wife zenekar koncertje zárta. A fesztivál utolsó napján a kolozsvári színisek Rómeó és Júliáját, valamint a 2017-es év egyik legdíjazottabb magyarországi előadását, a Katona József Színház Nóráját láthatta a közönség.

A fesztivál huszonhat programján két ország több mint háromszáz meghívottja, köztük hetven főiskolás hallgató, és csaknem 2500 érdeklődő vett részt.