Versünnep 2015- Tíz éves a Fesztivál

Versünnep 2015- Tíz éves a Fesztivál

225 éves a magyar nyelvű színjátszás

150 éves a SZFE

100 éve született Gáti József, aki színészgenerációk meghatározó beszédtanára volt

110 éve született József Attila

115 éve született Márai Sándor

 A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon meghirdeti

 VERSÜNNEP 2015

Jubileumi fesztivált

 Kategóriák:

 

 1. Vers – és prózamondás
 2. Énekelt vers, versmegzenésítés

A nevezéseket beadhatják:

 • színművészek és előadóművészek, hivatásos zeneszerzők (komoly zenében felsőfokú végzettséggel, könnyű zenében lehetőleg szakirányú végzettséggel), valamint hivatásos hangszeres és énekes előadóművészek, zenekarok,
  • művészeti egyetemek valamint szakirányú közép-és felsőoktatási továbbá zenei intézmények hallgatói.

 Egy nevező több kategóriában is jelentkezhet.

Részletes kiírás:

 

Az 1. kategóriában három mű nevezendő, amely lehet vers, próza, publicisztika.

A nevezett művek közül:

 

 • egy, József Attila által írt mű,
 • egy, Márai Sándor alkotás
 • egy kortárs magyar költő, illetve író verse vagy prózai műve

A nevezett művek nem haladhatják meg egyenként az öt perc mondási időt.

A választott művek szövegét kérjük a nevezéshez mellékelni!

 Azok jelentkezését várjuk,

 

 • kik hazánkban, vagy határon túl élő, hivatalos minősítéssel rendelkező színművészek vagy előadóművészek (a nevezéshez kérjük csatolni a végzettséget igazoló hivatalos okirat másolatát),
 • aki hazai és határon túli Színművészeti Főiskola vagy Egyetem hallgatója, továbbá hivatalosan bejegyzett művészeti intézmény (akadémia, stúdió, tanoda stb.) színész hallgatója. A nevezéshez kérjük mellékelni az érintett intézmény hivatalos igazolását.

A 2. kategóriában kettő művel lehet nevezni, komoly vagy könnyűzenei stílusokban.

 • József Attila, vagy Márai Sándor alkotásának megzenésített változata,
 • kortárs magyar költő, író művének megzenésített változata.

A versmegzenésítéseket (önálló zenei kompozíciókat), illetve már megkomponált versmegzenésítések előadóit várjuk. Nevezhetnek zeneszerzők önállóan (ez esetben előadót is kell hozniuk magukkal a versenyre), valamint előadókkal közösen, de saját előadással is. A műveknek a versenyen élő előadásban el kell hangozniuk, kottát nem fogadunk el. Előadóművészek (szóló ének, ének- bármilyen összeállítású kísérettel, vagy együttes, kórus) is jelentkezhetnek saját, vagy más szerzők által komponált versmegzenésítéssel. A versenyre minimum 5, maximum 10 perces műsorral lehet nevezni. A zsűri zeneszerzői és előadói díjakat is odaítélhet.

A nevezéskor kérjük a megkomponált művek szövegét, időtartamát elküldeni, valamint a produkció előadóit is feltüntetni. Az előadóktól szintén kérjük az énekelt vers szövegét, időtartamát, és a zeneszerző nevét megjelölni.

A jelentkezéskor kérjük, hogy végzettségét, vagy jelenlegi tanulmányainak igazoló okiratát mellékelje. (Együttesek részéről 1 hivatásos igazolást kérünk.)

 

Jelentkezési határidő: 2015. február 22. vasárnap, 24.00 óra.

A jelentkezéseket az alábbi címre várjuk:

VERSÜNNEP ALAPÍTVÁNY

1088 Budapest

Mikszáth Kálmán tér 1.

vagy

versunnep@gmail.com

 

Információt a versunnep@gmail.com, címen kérhetnek az érdeklődők. Kapcsolattartásra használható a facebook.com/versunnep oldal is.

Az elődöntőkre 2015. márciusában kerül sor, különböző magyarországi és határon túli helyszíneken. A részletekről a jelentkezések regisztrálása után értesítjük az érintetteket.

A döntőt 2015. április 11-én rendezzük, a Nemzeti Színházban.

DÍJAK

 Minden kategóriában több, nagy értékű pénzjutalom, képzőművészeti alkotás és ajándéktárgy kerül odaítélésre.

 FELHÍVÁS ISKOLÁK, CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

A fesztivál hivatalos programjához az év folyamán bármikor kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola vagy civil szervezet, oly módon, hogy vállalja egy amatőr versmondó verseny megrendezését a kiírásban szereplő témakörökhöz illeszthetően. A szervezők biztosítják egy szakember delegálását az adott zsűribe. A verseny időpontját minden intézmény maga határozhatja meg. A versenyek nyertesei közül, a zsűri döntése alapján, az arra kiválasztottaknak értékes díjakat ítélünk oda, továbbá lehetőséget kínálunk produkciójuk előadására, versenyen kívül, a hivatásos fordulók valamelyikén.

Ehhez szintén szükséges a nevezés elküldése, a versunnep@gmail.com címre. A nevezésnek a tartalmaznia kell a jelentkező adatait, továbbá, hogy mikor, hol, és milyen korosztályban kívánja a versenyt megrendezni.

A fesztiválra jelentkező résztvevők nyertesei részvételével 2015 májusában valamint várhatóan az év végén nagyszabású seregszemlét rendezünk, Budapesten.

A változtatás jogát fenntartjuk.