Verssétával és emlékszoba-avatóval ünnepelt a Szigligeti Színház

Verssétával és emlékszoba-avatóval ünnepelt a Szigligeti Színház

Irodalmi sétára invitálták a váradiakat április 11-én, a magyar költészet napján, amely egyben Horváth Imre margittai-nagyváradi költő halálának 30. évfordulója volt.

            A napot a Rulikovszki temetőben kezdte a színház délelőtt 11 órakor, ahol a Holnap Kulturális Egyesülettel közösen virágcsokrokat helyeztek el Horváth Imre síremlékén.

            16 órakor a Szent László téri Sas palotától indult az a versséta, amelyen a Szigligeti Társulat csaknem minden művésze részt vett. A gyülekezőnél Jancsik Pál Váradi séta című versét mondta el Csatlós Lóránt. A séta következő „stációja” a főtér túlsó sarka volt, ahonnan rálátás nyílik az egykori Kék Macska vendéglő Kapucinus (ma Traian Moșoiu) utcai épületére. Itt Somlyó Zoltán Ó, Várad, Villanyváros című versét adta elő Dimény Levente. A főtéri lovasszobornál Emőd Tamás A Holnap költője és Dutka Ákos Dalol az utca című költeménye hangzott el Kocsis Gyula és Tóth Tünde előadásában. Szűcs László Vészkijárat című versét Fodor Réka színművész a költő jelenlétében olvasta fel az egybegyűlteknek ugyanitt.

            A Szent László templom előtt Tőtős Ádám Emőd Tamás Hajnal Adyval, majd Scurtu Dávid Horváth Imre Jelenés című versét szavalta. A résztvevők ezt követően levonultak a Körös-parti sétányra, ahol Emőd Tamás A régi redakció című versét Gajai Ágnes, Horváth Imre Várad című költeményét pedig Szabó Eduárd szavalta el. A Szent László hídon túl, a folyóparton hangzott el Horváth Imre Örvény felett című verse Scurtu Dávid, illetve Horváth Imre Ha egyszer hangod támad című verse Czvikker Katalin előadásában. Az Ady Endre u. 5 szám alatt állt egykor a híres Kispipa vendéglő, amelynek helyén ma parkoló áll. Itt szavalta el Juhász Gyula Várad című versét Hunyadi István, majd Emőd Tamás Juhász Gyula című költeményét Tasnádi Sáhy Noémi.

            A menet ezt követően átvonult a Rimanóczy szálló mögötti partszakaszra, ahol Horváth Imre két költeményét, a Nekik jobb és a Körös-part körképe címűeket szavalta el Fodor Réka és Firtos Edit. A sétálóutcán, a bazárépület mellett hangzott el Emőd Tamás Pollák mama című verse Fodor Réka előadásában, majd az Ady Endre Gimnázium bejáratánál Szotyori József Dutka Ákos Haza az ifjúságba című költeményét adta elő. Sebestyén Hunor helyet foglalt a Holnaposok szoborcsoport üres székén, ott szavalta el Emőd Tamás A Holnap miséje című versét.

            Az egykori Mülleráj, Ady kedvenc kávézója, a mai Ady Endre Emlékmúzeum előtti tér volt a versséta következő megállóhelye. Itt Dutka Ákos Üljünk be a Müllerájba című versét hallgathattuk meg Kiss Csaba előadásában. A menet ezt követően az egykori Pénzügyi Palotával szembeni cukrászdánál pihent meg, ahol Dimény Levente szavalta Emőd Tamás Sóhaj című versét, majd az egybegyűltek átsétáltak a Petőfi parkba, József Attila szobrához. Itt hangzott el Szilágyi Aladár Szonett Váradért, Szálinger Balázs Zoltán királyfi, merre vagy?, végül Ady A hosszú hársfasor című verse Hunyadi István, Tőtős Ádám és Csatlós Lóránt szájából. A menet utolsó stációja a Léda-ház volt, ahol további három verset hallgathatott meg a sétában már kissé elfáradt nagyérdemű: Juhász Gyula: Képzelt utazás Váradon (előadta: Kocsis Gyula), Kinde Annamária: Amikor Budapestről (előadta: Kocsis Anna), illetve Ady Endre: Áldásadás a vonaton (előadta: Sebestyén Hunor).

            A Horváth Imre-emlékszoba átadására szintén Brüll Adél, vagyis Léda egykori házában, annak is egy kis szobájában került sor. A Szigligeti Társulat művészei a 30 évvel ezelőtt elhunyt költő négysorosait szavalták Novák Eszter művészeti vezető irányítása alatt, majd Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője és a Horváth Imre-hagyaték kezelője beszélt a költő örökségével kapcsolatos tudnivalókról. A megnyitón a költővel készült interjúk felvételeibe is belehallgathattak az érdeklődők.

            A Horváth Imre-emlékszoba a továbbiakban kisebb irodalmi rendezvények helyszínéül is szolgálhat, illetve előzetes bejelentkezés alapján látogathatóvá válik. A látogatás előzetes bejelentkezéssel lesz lehetséges. Jelentkezni a pr@szigligeti.ro e-mail-címen lehet.