Véget ért az Osonó Színházműhely öthetes európai turnéja

Véget ért az Osonó Színházműhely öthetes európai turnéja

Angliai és belgiumi visszahívással, valamint számos nemzetközi színházprojekt-meghívással zárult az a nagyméretű európai turné, amelyre január 16-án indult el a társulat. A csapat közel 7.000 kilométert utazott a magyarországi, ausztriai, németországi, angliai, belgiumi, svájci és olaszországi helyszínek között, így 19 városban, összesen 27 alkalommal láthatták a nézők a Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást.

A helyi közönség, illetve a diaszpórában élő magyar közösségek számára bemutatott előadások mellet, Fazakas Misi és Mucha Oszkár 7 műhelyfoglalkozást is tartott társulatok, illetve fiatalok számára.

Február elején, a londoni előadás alkalmával ünnepelte az Osonó fennállásának 22. évét. A Szent István Házban tartott ünnepi előadáson részt vett Dr. Ion Jinga, Románia londoni nagykövete is, aki aktuálisnak tartotta az előadást. Meglátása szerint, a produkció fontos kérdésekkel szembesíti a nézőt. A nagykövet úgy fogalmazott, hogy „Van egy szomorúság az egész előadásban, de a problémák reálisak. Ezek egy generáció problémái, amelyek az életnek és a realitásnak az érzékeléséből származnak. Az előadás annak a generációnak a keresését mutatja be, amely most nő fel, és gondolatai vannak arról, ami ma Romániában, Európában vagy a világban történik. Ők lesznek azok, akik tíz- tizenöt év múlva átveszik a stafétát nemcsak a művészetben, hanem a politikában és a gazdasági életben is. Ezek a mai fiatalok keresnek, és nem találnak megfelelő válaszokat. Én ennek a keresésének a keresztmetszetét láttam az előadásban.” Románia nagykövete visszahívta az előadást Londonba, hogy a helyi román közösség számára is mutassa be a társulat. A szeptemberi visszatérés alkalmával az Osonó újra fel fog lépni Manchesterben, hiszen Dave Crook a The Dancehouse Theatre igazgatója erős kortárs színházi előadásként értékelte a produkciót, ezért több alkalommal szeretné bemutatni a színházában.

Julie Ward európai parlamenti képviselő Oxfordba utazott, hogy megnézze a dokumentarista előadást, amelyről a végén így nyilatkozott: „A színház segíthet megérteni fontos kérdéseket. Nagyon értékelem azt, ahogy az Osonó használja a színházat, hiszen általa kortárs problémákat lehet felfedezni és tudatosítani, és ez a folyamat segíthet önmagunk, de akár az egész emberiség megértésében.” Az EP kulturális és oktatási bizottságának tagjaként is dolgozó képviselő szeptemberben Brüsszelbe szeretné meghívni az előadást. „Nagy támogatója vagyok a kisebb, független társulatoknak, fontosnak tartom ezen színházi alkotók elköteleződését. A nagy produkciós cégek és színházi intézmények számára könnyű pénzt adni, de mégis azt gondolom, hogy az igazán úttörő munka máshol történik. Azért fordítok figyelmet a kis társulatokra, amelyek nincsenek támogatva, mert azt gondolom, hogy ez az a közeg, amely mindig egy megújuló művészeti- és színházformát ad nekünk.”

A Bene Ervin, Bernát Szilárd, Bilibok Appolónia, Dani Karola, Daragics Bernadette, Fazakas Misi, Kerekes-Salamon Csilla, Kósa Tamás és Mucha Oszkár alkotta csapat február 23-án érkezett haza. Az önfenntartó társulat turnéköltségeinek egy részét a Communitas Alapítvány támogatta. Az Osonó következő európai turnéjára egy fél év múlva kerül sor. Azt megelőzően, áprilisban Marokkóba utazik a csapat, ahol az ott készültmask@face.now című koprodukció a Sidi Kacem-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon kerül bemutatásra.