Véget ért az Osonó két hónapos thaiföldi-kambodzsai turnéja

Véget ért az Osonó két hónapos thaiföldi-kambodzsai turnéja

Az Osonó három tagja, Fazakas Misi rendező valamint Daragics Bernadette és Mucha Oszkár színészek, május 30. és július 30. között ázsiai turnén vettek részt, ahol a thai színészekkel közösen 28 előadást tartottak 20 kambodzsai és thaiföldi településen, összesen mintegy 8.000 néző számára. Az osonósok augusztus elsején, Doha és Budapest érintésével érkeztek haza, Sepsiszentgyörgyre.

Az Osonó Színházműhely rendezője által létrehozott Carnival című előadás érdekessége az, hogy első olyan produkció Thaiföldön, amelyben európai és thai színészek játszanak együtt. A thai társulat vezetője, Chang Janaprakal Chandruang által rendezett Nontok című thai tradicionális előadás attól vált különlegessé, hogy a thai mitológiai szereplők egy részét európai színészek formálták meg. A két társulat, az elmúlt négy év során nyolc közös projektet hozott létre.

A most lezárult turné folytatásaként, februárban a Carnival című előadás indiai turnéjára kerül sor. Idén októberben viszont folytatódik a tavaly elkezdett oktatási projekt, amely keretén belül a Moradokmai iskola fiatal színésze – Witakka Ronnachai – osonósként egy fél évet tölt Sepsiszentgyörgyön, önkéntes munkát vállalva a társulat összes kulturális programjában. Mindezek mellett, a jövő év folyamán, Fazakas Misi és Mucha Oszkár műhelyfoglalkozásokat fognak vezetni thaiföldi iskolákban illetve a bangkoki Arsom Silp Művészeti Intézet keretén belül működő színművészeti egyetemen.

Ami a Kambodzsai terveket illeti, a társulat több meghívást kapott, amelyek közül a legfontosabb a fővárosban működő Spin Társulattal létrejövő közös előadás. A koprodukció létrehozására 2014 nyarán kerül sor, amelyet majd egy műhelymunka követ a battambangi Phare Cirkusziskolában.

Az Osonó Színházműhely által szervezett következő esemény két tábor lesz. Augusztus 3-án kezdődik a magyar és román nemzetiségű fiatalok számára szervezett drámatábor, majd azt követve, augusztus 7. és 12. között kerül sor a hagyományosan megszervezet Nemzetközi Drámatáborra.