Véget ért az Osonó budapesti drámatábora

Véget ért az Osonó budapesti drámatábora

A társulat augusztus 13. és 18. között, tizedik alkalommal szervezte meg a nemzetközi drámatáborát. A budapesti színházi és önismereti tábor impulzusként szolgált az erdélyi és magyarországi fiatalok számára, akik a színház, a játék ürügyén kerülhettek közelebb önmaguk jobb és teljesebb megismeréséhez.

A tábor célja egy olyan helyzet megteremtése volt, amely a drámajáték és a színház eszközei által egy intenzív létezés, a kommunikáció valamint a közös gondolkodás és alkotás megtapasztalására sarkallja a résztvevőket. A színházi-, oktatási- és szociális projekteket létrehozó, független társulatként működő Osonó Színházműhely eddig 85 drámatábort szervezett úgy fiatalok, mint felnőttek számára.

Az egy héten át zajló szakmai program keretén belül a résztvevőknek Mucha Oszkár, a társulat színésze színház-szakmai műhelyfoglalkozásokat tartott, míg a személyiségfejlesztő- önismereti és csapatépítő foglalkozásokat a társulat vezetője, Fazakas Misi rendező- drámatanár irányította. A résztvevők napi három műhelyfoglalkozás keretén belül ismerkedhettek önmagukkal és a színházzal. A foglalkozások mellett, délutánonként a rövid színházi jelenetek próbái zajlottak, amelyeket az utolsó nap délelőttjén mutattak be a kiscsoportok. Mindezek mellett sok beszélgetésre került sor, így a csapat tagjai tudomást szerezhettek egymás gondolkodás módjáról és megoszthatták az életükben jelen lévő problémákat, megerősíthették egymást az útkeresésben, a kérdések megfogalmazásában és válaszok megtalálásában. A színházi gyakorlatokba való elmélyülés, a keresés és a kísérletezés igazi közösséggé kovácsolta a csoportot. 

A tizedik Nemzetközi Drámatábor hangulatát az alábbi résztvevői visszajelzések tükrözik:

Szabó Blanka: „Jó megtapasztalni ezt a tábort, mert az emberben pozitív irányba változnak a dolgok. Ezt szeretném a hétköznapi életben is, hogy pozitív dolgokat tapasztaljak az emberek, a környezetem felöl, hogy ne fekete- fehér, hanem színes legyen az életem. Erre volt jó impulzus ez a hat nap. Kellenek az ember életében ezek a pillanatok, amikor úgy érzi, hogy át kell értékelni sok mindent. Erre ez a tábor egy nagyon jó inspirációt adott.”

Csortán Géza: „Nekem sokat segített ez a tábor abban, hogy tudatosítsam, hogy még mennyi mindenen kell dolgozzak magamban. A gyakorlatok során sok mindenre rájöttem rá, hogy mi van bennem lelkileg, amin dolgoznom vagy fejlesztenem kell és ez jó, mert tudatosítottam és innen kezdve rá tudok koncentrálni. Fantasztikus élményként fog megmaradni ez a tábor. És annak is örvendek, hogy sok szakmai tapasztalatom lett.”

Vanopulosz Korin: „Eddig azt hittem, hogy van bennem egy csomó minden, ami úgy kell legyen, amin már nem lehet változtatni, de ahogy itt teltek a napok, egyre inkább átértékeltem dolgokat, elkezdtem gondolkodni magamon, a személyiségemen és ez adott egy reményt, hogy a legbelső gátlásaimat is át tudom törni, ha sokat dolgozok rajtuk. Itt a táborban megindult bennem valami ezen a téren, a figyelmem is fejlődött és észrevettem, hogy egyre jobban elkezdtem a jelenben élni. A tábor adott egy löketet és mindezt az életembe bele tudom szőni, tovább tudom vinni.”

Kubinszki Eszter: „Amit itt kaptam, az kifejezhetetlen. Ez a tábor felébresztett. Nem csak abban segített, hogy a figyelmem jobb lett vagy a fantáziám fejlődött, hanem rájöttem arra, hogy szép az élet.”

Panescu Délia: „Szerettem nagyon ezt a közösséget. Sok mindent kaptam a tábortól, amit tovább tudok vinni és egy jó löketet adott, hogy a későbbiekben boldogabb legyek. Ez a tábor egy bátorságpróba volt az önállósághoz vezető úton.”

Káncz Luca: „Az első nap után éreztem, hogy ez a tábor nagyon jó lesz. Rengeteg pozitív energia volt itt és rájöttem, hogy ezeket én is meg tudom teremteni. És ha meg tudom teremteni, akkor át is tudom adni másoknak. Imádom ezt az érzést. Nagyon sok mindent tanultam.”

Csizma Blanka: „Sokat tanultam magamról. Olyan dolgokat, amelyekre eddig nem figyeltem. És persze szakmailag is sokat tanultam. Azt szerettem, hogy mindvégig nagyon őszinték voltunk. Innen elmenve az lesz a feladatunk, hogy ezt a cudar világot megszépítsük és minél többet beletegyünk abból, amivel itt feltöltődtünk az elmúlt napokban.”