Véget ért az évad a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban

Véget ért az évad a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház több mint 10 000 nézővel, 6 bemutatóval és több mint 10 nemzetközi fesztiválszerepléssel zárta a 2017/2018-as, sorban 65. évadát. A sajtó képviselői, a bérletes nézők valamint a társulat művészeinek szavazatai alapján az elmúlt évad legjobb előadásának címét a Radu Afrim rendezte Rabenthal, valamint a Kocsárdi Levente rendezésében színpadra állított Táncos a sötétben című produkciók nyerték el. A legjobb színésznőnek illetve színésznek járó díjat idén Magyari Etelka és Tokai Andrea, illetve Kiss Attila és Bandi András Zsolt tudhatják magukénak.

A 2017/2018-as évad nézettsége (a TESZT-es is beleszámolva) 12 188 nézőt számlál, az évad folyamán január és március bizonyultak a legsikeresebb hónapoknak, ekkor került műsorra a legtöbb előadás. A Színház az elmúlt évadban játszott 106 saját előadását összesen 10 685 néző látta Temesváron illetve kiszállásokon. Az elmúlt évadban bemutatásra került: Wiener Walzer (r.: Szász Enikő), Forbidden Books (r.: Szymon Adamczak), Rabenthal (r.: Radu Afrim) – a 2018-as Országos Színházi Fesztiválra beválogatott előadás, Táncos a sötétben (r.: Kocsárdi Levente), A Hókirálynő (r.: Traian Savinescu) valamint a Kenyérrel a zsebben (Kiss Attila és Molnos András Csaba előadása). A Forbidden Books a temesvári magyar színház ötödik nemzetközi koprodukciója, amely a kolozsvári Temps d’Image Fesztivállal valamint a lengyelországi Adam Mickiewicz Intézettel együttműködésben jött létre. Az új bemutatók mellett az elmúlt évadokból 17 előadást tartott műsoron a Színház. A felújítások száma igazolja, hogy Színház korábbi sikeres produkciói évek múltán is joggal tartanak igényt a közönség érdeklődésére. Mindemellett a temesvári közönség 11 romániai, magyarországi és szerbiai vendégelőadást láthatott az évad folyamán.

A temesvári magyar színház előadásai részt vettek többek között a Bitola-i (Macedónia) Shakespeare Fesztiválon, a Gdańsk-i (Lengyelország) Shakespeare Fesztiválon, a Gyulai Shakespeare Fesztiválon, valamint a bukaresti Nemzetközi Színházi Platformon, a szintén bukaresti Országos Színházi Fesztiválon, a kolozsvári Temps d’Image Fesztiválon, a Kragujevac-i (Szerbia) Joakim InterFest-en, a szabadkai Desiré Central Station fesztiválon, az aradi Euromarionett Fesztiválon stb.

A színházunk által 11. alkalommal megszervezett TESZT Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó idén is folytatta az Európa ezen felében született legizgalmasabb előadások felvonultatását, és nem csak: a TESZT-re 11 országból 25 előadás érkezett. A Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület közreműködésével 8 ingyenes szabadtéri előadás is szerepelt a fesztivál idei programjában.

A Csiky Gergely Színház társulata a nyár folyamán az Esztergomi Várszínházban valamint a szegedi THEALTER Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel a Futótűz (r.: Radu-Alexandru Nica) valamint a Shakespeare, Sonnet 66 (r.: Kokan Mladenović) című produkciókkal.

A 2018/2019-es évad augusztus végén a társulat színészei részére szervezett mozgás workshoppal illetve szeptember első hétvégéjén második alkalommal megszervezésre kerülő Actor’s World Championship elnevezésű megmérettetéssel veszi kezdetét.

A 2018/2019-es évadra tervezett 8 új bemutató címére és a rendezők nevére július hónap folyamán derül fény a Színház facebook-oldalán: https://www.facebook.com/teatrul.maghiar.timisoara/.