Véget ért a sepsiszentgyörgyi-budapesti drámás diákok közös műhelymunkája

Véget ért a sepsiszentgyörgyi-budapesti drámás diákok közös műhelymunkája

A Bethlen Gábor Alap Határtalanul pályázata tette lehetővé, hogy október 19. és 24. között együtt dolgozhassanak Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceum színészosztályainak és a budapesti Egyetemi Katolikus Kollégium és Gimnázium dráma- média csoportjának diákjai.

A pályázat egyik célja a szakmai tapasztalatcsere volt, amely a közös műhelyfoglalkozásokon és a próbákon teljesedett ki. A másik cél, a magyarországi fiatalok bekapcsolása a sepsiszentgyörgyi 1956. október 23-i megemlékezés előkészületekbe, megtapasztalva, hogy Székelyföldön mit jelent ez az esemény, hogyan élik azt meg a helyi emberek. A két iskola diákjai, Benyhe Bernát és Kipke Ágnes budapesti tanárok, valamint Fazakas Misi és Mucha Oszkár sepsiszentgyörgyi szakemberek irányítása alatt, rövid- és dokumentációs filmeket készítettek az ’56-os esemény kapcsán, valamint a szabadság, határok és én fogalmakat alapul véve színházi jeleneteket hoztak létre. Az alkotások célja annak a megfogalmazása volt, hogy ma mit jelent ez az esemény a tizenhat-tizenhét éves fiatalok számára. A drámás diákok szervesen bekapcsolódtak a 23-i sepsiszentgyörgyi megemlékezésbe is, amelyet nemcsak a bemondás által, hanem versek szavalásával is színesebbé tették.

A témában való elmélyülést rendhagyó történelemórák, valamint beszélgetések is segítették. A 26 budapesti és 23 sepsiszentgyörgyi diák számára, a valamikori 12 évre elítélt politikai fogoly, id. Bordás Attila elevenítette fel az ’58-as sepsiszentgyörgyi koszorúzás emlékét és annak fájdalmas megtorlását.

A Határtalanul program második részére jövő év márciusában kerül sor, amikor majd a sepsiszentgyörgyi drámás diákok látogatnak el Budapestre.