Véget ért a MASZÍN találkozó Székelyudvarhelyen

Véget ért a MASZÍN találkozó Székelyudvarhelyen

Tapasztalatcserén vettek részt a Magyar Színházi Szövetség tagszínházainak képviselői április 7-9. között, Székelyudvarhelyen. A Tomcsa Sándor Színház kezdeményezésére megszervezett találkozón a temesvári, szatmárnémeti, csíkszeredai, nagyváradi és a házigazda teátrumok gazdasági és PR-munkatársainak szerveztek műhelyfoglalkozásokat, ezen kívül pedig sor került a MASZÍN elnökségi gyűlésére is.

Az elnökségi gyűlés első felében a 2020-as év tevékenységi beszámolóját tartotta meg a szervezet ügyvezető titkársága, majd a tagszínházak beszámoltak a mögöttük álló esztendő kihívásairól, valamint a következő időszak terveiről. Az elnökség ugyanakkor bejelentette, hogy 2021 őszétől indul a Magyar Színházi Szövetség honlapja is, amelyen a szervezet céljairól, tevékenységeiről és a tagszínházak újdonságairól tájékozódhatnak az érdeklődők. A tagok megszavazták, hogy a szervezet 2022 nyarán Bukarestben tartson magyar színházi fesztivált, ennek időpontját, helyszíneit és programját a következő időszakban határozzák meg. 

Ezt követően az elnökség tagjai videokonferencia keretében köszöntötték a Csíki Játékszín új igazgatóját, Veress Albertet, aki elmondta, az általa vezetett színház továbbra is tagja kíván maradni a Magyar Színházi Szövetségnek. Az újonnan kinevezett igazgató vállalta, hogy amennyiben a járványhelyzet is megengedi, Szatmárnémeti, Nagyvárad és Székelyudvarhely után, 2022-ben Csíkszereda látja majd vendégül a szervezet színházi vándorfesztiválját, a MAFESZT-et. Döntés született továbbá arról is, hogy 2023-ban az Európa kulturális fővárosa cím leendő birtokosa, Temesvár lesz a házigazdája a rangos eseménynek.

A Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) 2016-ban alakult azzal a céllal, hogy érdekképviseleti támogatást és hátteret nyújtson az erdélyi magyar színházak számára, szakmai továbbképzéseket szervezzen, valamint teret adjon egy a tagszínházak repertoárjából reprezentatív keresztmetszetet kínáló vándorfesztiválnak. A MASZÍN alapítói a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, az Aradi Kamaraszínház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Csíki Játékszín 2018-ban csatlakozott a MASZÍN-hez.