Véget ért a Játéktér kritikaíró műhelye

Véget ért a Játéktér kritikaíró műhelye

Április utolsó hétvégéjén véget ért a Játéktér által szervezett, fiatal szerzőknek és egyetemi hallgatóknak szóló öt alkalmas online műhely, amely a színházkritika-írás hogyanjáról és miértjéről kezdeményezett párbeszédet. Célunk volt, hogy fiatal szerzőink és a teatrológus hallgatók megismerjék a szakma pár avatott képviselőjét.

A workshopon hétvégenként tíz résztvevő és egy-egy mentor (Jászay Tamás, Kárpáti Péter, Tompa Andrea és Turbuly Lilla) beszélgetett többek között arról, hogy kiktől és hogyan tanultak szakmát, melyek a színikritika jelenlegi lehetőségei és kihívásai, illetve hogy milyen viszony van a színházi alkotók és a színikritikusok között a magyar színházi életben. A műhely utolsó találkozására a résztvevők megnéztek egy, a műhelyvezető Turbuly Lilla által ajánlott előadást, amelyről rövid kritikát írtak. A szövegek kiértékelése az online térben zajlott, a résztvevők egymás szempontjaihoz is hozzászólhattak.

Bízunk abban, hogy valamennyi meghívott előadónak és résztvevőnek tartalmas együttlétet jelentett a műhely, és hogy az itt szerzett tudást kamatoztatni tudják további munkáikban. Reméljük, hogy az esemény sikeresen továbbszőtte a színházkritikáról való párbeszédet, különösen a járványidőben. 

Az esemény a Kolozsvári Akadémiai Bizottság támogatásával valósult meg.