Véget ért a Fágáș: Multikulturális perspektívák című projekt

Véget ért a Fágáș: Multikulturális perspektívák című projekt

Fotó: Gabi Jilav

2024 februárjának utolsó napján került sor a Fágáș: multikulturális perspektívák – a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban című projekt utolsó rendezvényére: a projekt keretében bemutatott Wonders of Transylvania című előadásra.

A projektet a RO-CULTURA program A kulturális vállalkozói szellem és közönségfejlesztés című felhívás keretében az EGT Alap 2014-2021 közötti időszakra szóló támogatása finanszírozza, és két kolozsvári független színház, a Reactor de creație și experiment és a Váróterem Projekt együttműködésében valósul meg, a norvég Para Film & Teater szervezettel partnerségben.

A Fágás projekt 983.475,20 lej (198.758,15 euró) vissza nem térítendő értékű támogatásban részesült, és célja, hogy összehozza a kolozsvári színházi közönséget a Reactor és a Váróterem Projekt közös programján, előadáscseréken, kétnyelvű kommunikációján, valamint két kétnyelvű előadás létrehozásán keresztül, amelyekben román és magyar művészek dolgoztak.

A 2022 november és 2024 februári periódus alatt a Fágáș-on részt vett:

– több mint 3000 néző, 42 magyar és román nyelvű előadáson

– több mint 200 művész a projekt keretében megvalósuló kulturális tevékenységekben

– 30 művész, akik a norvég partner, a Para Film & Teater által szervezett 4 képzési műhely során művészeti és kulturális menedzsment ismereteket szereztek.

Két, kétnyelvű koprodukció is készült, amelyek különböző módokon beszélnek az együttélés témájáról: a Dincolo de ora de aur/Az aranyórán túl és a Wonders of Transylvania című előadások.

A Dincolo de ora de aur/Az aranyórán túl című előadás szövegét Ovidiu Cioclov írta és Ovidiu Caița rendezésében jött létre, Andrada Balea, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Alina Mișoc, Pál Emőke és Tavi Voina szereplésével. A bemutatóra 2023 októberében került sor. Az előadás az interetnikus kapcsolatokról beszél, valamint azokról az akadályokról, amelyeket le kell küzdenünk: sztereotípiák, félelmek, bizalmatlanság, a kommunikáció nyelve, a múlt.

A Wonders of Transylvania,  Alexa Băcanu és Boross Martin (Magyarország) szövegével, Boross Martin rendezésében és Alexandra Caras, Gáspár-Barra Szilárd, Kolcza Rebeka, Oana Mardare, Pál Emőke és Tavi Voina előadásában jött létre. A bemutatóra 2024 február 17-én került sor. Az előadás egy interdiszciplináris áldokumentumfilm, egy generációk közötti traumák és feszültségek által terhelt közösségről, az együttélés és megbékélés lehetőségeiről, párhuzamos narratívákról.

Mindkét előadás műsoron marad a Reactor valamint a ZIZ – Art and Social Area művészeti terekben.

***

Az EGT Alap támogatások Izland, a Liechtensteini Hercegség és a Norvég Királyság hozzájárulását jelentik az Európai Gazdasági Térségen belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, valamint a 15 kelet- és dél-európai és balti országgal fennálló kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez. Ezeket a finanszírozási mechanizmusokat az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás alapján hozták létre, amely az EU tagállamait, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát a belső piacon egyenrangú partnerként egyesíti. A három ország 1994 és 2014 között összesen 3,3 milliárd euróval, a 2014-2021-es finanszírozási időszakban pedig 1,55 milliárd euróval járult hozzá a programhoz. További részletek a következő honlapokon találhatók: www.eeagrants.orgwww.eeagrants.ro . A RO-CULTURA programot a Kulturális Minisztérium által a Projektmenedzsment csoport valósítja meg, és általános célja a gazdasági és társadalmi fejlődés erősítése a kulturális együttműködés, a kulturális vállalkozás és a kulturális örökségmegőrzés révén. A program költségvetése megközelítőleg 34 millió euró. További részletek a www.ro-cultura.ro oldalon találhatók.