Véget ért a dráMA6 kortárs színházi találkozó Székelyudvarhelyen

Véget ért a dráMA6 kortárs színházi találkozó Székelyudvarhelyen

Szombat este a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásával ért véget a hatodik alkalommal megrendezett dráMA kortárs színházi találkozó Székelyudvarhelyen. A Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány immár hagyományossá vált találkozóján idén október 13-19. között összesen 9 társulat 10 kortárs drámából készült előadása volt megtekinthető.

Az előadások mellett szakmai találkozók (Varga Anikó kritikus vezetésével) és beszélgetések tarkították a programot: az érdeklődők kellemes hangulatban találkozhattak Székely Csaba, Forgách András és Garaczi László drámaírókkal a dráMÁzó kávézóban (A beszélgetéseket Lőkös Ildikó dramaturg és Köllő Kata kritikus vezették). Emellett péntek délelőtt egy olyan kerekasztal-beszélgetés részesei lehettek az érdeklődők, amely elismert román és magyar szerzők, kritikusok és dramaturgok jelenlétében kereste a választ a két nemzet kortárs drámairodalmának és a két különböző színházi nyelv kölcsönhatásainak miértjeire és mikéntjeire.

A draMÁhoz szorosan kapcsolódó dráMÁzat drámapályázat több szempontból is révbe ért. A pályázat nyertes művét nemrég elsőként mutatta be a társulatunk. A fesztivál részét képező előadásra maga a szerző is ellátogatott és ennek apropóján a pályázat legjobbjait tartalmazó, a színház által kiadott dráMÁzat I. drámakötet is bemutatásra került (A kötetet Szűcs Katalin Ágnes kritikus, a pályázat zsűrijének egyik tagja méltatta).

A találkozó a Tomcsa Sándor Színház alakulásának 15 éves jubileumi évfordulójának jegyében zajlott: Az épületben az elmúlt 15 év kellék- és jelmezkiállítása, valamint régi plakátokból és díszletekből kialakított tér fogadta a látogatókat. Ezen felül bemutatásra került a 100 szín. 100 darab. 100 színdarab. című kiadvány, amely a társulat egész munkásságát bemutatja a kezdetektől napjainkig.

A rendezvényt a színház szülinapi bulija zárta. Gyertyával, tortával, ahogy azt ünnepelni illik. Köszönjük, hogy velünk ünnepeltek és velünk dráMÁztak. Reméljük, jövőben ismét találkozhatnak Székelyudvarhelyen a társulatok, rendezők, szerzők, a szakmabeliek, és a közönség.

 

Székelyudvarhely, 2013. október 21.