Véget ért a dráMA 11 - kortárs színházi találkozó

Véget ért a dráMA 11 – kortárs színházi találkozó

A Vároterem Projekt és a Csíki Játékszín előadásaival ért véget a dráMA 11. – kortárs színházi találkozó Székelyudvarhelyen.

A találkozó hat napja alatt összesen tizenegy társulat kortárs drámát feldolgozó tizenkét előadását láthatta a székelyudvarhelyi közönség.  A fesztivál előadásai nagy népszerűségnek örvendtek a közönség körében, bizonyítja ezt, hogy a legtöbb előadást teltház előtt játszották a társulatok. Az évente megszervezett seregszemlén ezúttal a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a temesvári Csiky Gergely Állami Színház, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház, a kolozsvári Reactor és Váromterem Projekt, a kisjenői „Satiricus” I.L.Caragiale Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a suceavai Matei Vișniec Színház, a Csíki Játékszín társulatai vettek részt.

Hatházi András: Kovács János meghal – Tomcsa Sándor Színház
Fotó: Szász Zsuzsa

 A Tomcsa Sándor Színház két bemutatót is tartott a dráMÁ-n. A Kovács János meghal című darab bemutatója a szerző Hatházi András jelenlétében zajlott, aki a bemutatót megelőzően a TEA (Találkozás Egy Alkotóval) vendége volt. Szombaton a magyar dráma napján került bemutatásra a színház ifjúsági bábelőadása a Béka-királykisasszony is.

Béka-királykisasszony – Tomcsa Sándor Színház
Fotó: Szász Zsuzsa

A Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány által évente megszervezett dráMA kortárs színházi találkozón, amely immár tizenegyedik alkalommal kívánta szolgálni a kortárs színházat, és drámát, lehetőséget teremtve a találkozásra, alkotói beszélgetésekre, eszmecserére, ezúttal új koncepcióra alapozó arculattal jelentkezett. Az idei év mottója Előtérben a néző volt, mellyel igyekeztek közelebb hozni az alkotókat és alkotásokat azokhoz, akik megtöltik a tereiket.

A mottó jegyében számos a közönséget megcélzó járulékos rendezvényre került sor: formabontó közönségtalálkozókra – hiszen a nézők az előadást követen „villámrandizhattak” az alkotókkal vagy az előadás világába „csöppenhettek” bele -, beszélgetésekre, melyek során alkotókat ismerhettek meg közelebbről, de volt a nézők számára beavató előadás is Hogyan kommunikál a színház? címmel, melyet Perényi Balázs,  rendező, író, dramaturg tartott. Hat tehetséges egyetemista nézőbarát kritikai műfajokkal kísérletezett, munkájukat szakmai koordinátor és neves román kritikusok által vezetett workshopok segítették. A műhelymunkákat, Iulia Popovici, Oana Cristea Grigorescu, Andrei Vornicu tartották.  Számos érdeklődött vonzott, a Színházunk éjszakája alatt zajló Kór-Társak koncert, a Drámai- kvíz nevű játék, melyen 6 csapat mérte össze színházismeretét, az Ilonka című felnőtteknek szóló bábelőadás (a Váróterem Projekt és Babeș- Bolyai Tudományegyetem Színház Karának koprodukciója) és az azt követő hajnalig tartó buli. Szombat reggel számos izgalmas programmal várták a nézőket, volt papírszínház előadás, lehetett színészeket kölcsönözi, jósoltatni, óriásbuborékokat eregetni, volt színészruha vásár jótékony céllal, aki meg megéhezett az Tóth Árpád bográcsosát is megkóstolhatta.

dráMA – a találkozásra és a párbeszédre nyújtott teret az idén is, fókuszba helyezve a kotrás drámát, színházat. 2020-ban szeptember 21 és 26 között zajlik majd a dráMA 12.

A rendezvény főtámogatója Románia Kormányának Etnikumközi Kapcsolatokért felelős hivatala volt. A rendezvényt támogatta továbbá a Román Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, az UNITER, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány.