Véget ért a 2018-as Miniévad Nagyváradon

Véget ért a 2018-as Miniévad Nagyváradon

A Pécsi Országos Színházi Találkozóra meghívást kapott A kaukázusi krétakör című előadással ért véget a Szigligeti Színház Miniévada. A május 29. – június 3. között megrendezett eseménysorozat hat napján, három társulat tizenegy előadását láthatta a közönség. A záróprodukciót követően díjátadó gálára is sor került.

A díjazások sorát a Kiss Stúdió Színház által alapított Varga Vilmos-díj nyitotta. Az erdélyi magyar színjátszás doyenje emlékére alapított díjat a Szigligeti Társulat örökös tagjának özvegye, Kiss Törék Ildikó, illetve fia, Varga Zsombor adták át Tasnádi-Sáhy Noémi színművésznek.

A társulati szavazatok alapján, az évadban legjobbnak ítélt, 35. életévét be nem töltött színésznek járó Földes Kati-díjal jutalmazták Sebestyén Hunort.

A Szigligeti Színház örökbérletet adományozott Jakab Ibolyának, aki hosszú évtizede hűséges nézője és bérletese a teátrumnak.

Nyugdíjba vonulásuk alkalmából Lőrincz Matild öltöztetőt, illetve Szabó Ilonka fodrászt, áldozatos munkájukért pedig a műhely dolgozóit, Tóth Krisztinát, Szűcs Emíliát, Kiss Ernőt, Szűcs Lászlót, Szabó Ioant és Tóth Sándort köszöntötték a szervezők.

A Kulissza-díjat a színház azon munkatársaink munkájának elismeréseképpen alapította, akik a színfalak mögül járulnak hozzá előadásaink sikeréhez. A színház alkalmazottainak szavazatai, illetve a művészeti igazgatók döntése nyomán odaítélt díj mellé járó pénzjutalmat az Europrint ajánlotta fel. Kulissza-díjat vehetett át Fekete Enikő művészeti titkár, illetve Zsurka József főhangosító.

A Szigligeti Önkéntesek Csoportja díjat adott át Sebestyén Hunor színművésznek, Tőkés Imola táncosnak, illetve Hanyecz-Debelka Róbert bábművésznek.

A Bihari Napló olvasói szavazatai, az internetes szavazás és a Miniévad alatt leadott szavazatok eredménye alapján a 2017/2018-as évad Közönségdíjas színésze Szotyori József lett.

A Miniévad előadásait a hagyományokhoz híven szakmai zsűri követte végig. A zsűri tagjai Turbuly Lilla színikritikus, Varga Anikó színikritikus, a Játéktér folyóirat főszerkesztője, Mircea Morariu színikritikus, Szalay Tamás koreográfus, rendező, táncdramaturg, a Magyar Táncművészek Szövetségének titkára, illetve Tarnóczi Jakab színházrendez voltak, ők döntöttek a Nívódíjak odaítéléséről. Ezek a következők voltak:

A legjobb táncos: Tőkés Imola

A legjobb bábművész: Vári Vivien

A legjobb férfi mellékszereplő: Dimény Levente

A legjobb női mellékszereplő: Fábián Enikő

A legjobb női főszereplő: Tasnádi-Sáhy Noémi

A legjobb férfi főszereplő: Hunyadi István és Sebestyén Hunor.

A társulati díjátadó gálán Életműdíjjal tüntették ki Nagy Bélát, színháztörténészt, a Szigligeti Társulat egykori irodalmi titkárát. Laudációjában, Hajdu Géza színművész elmondta: „Ma már hiányoznak a színházakból a Nagy Bélák, a sokoldalú lexikális tudásukkkal, művészi ízlésükkel. Büszkék lehetünk, hogy nekünk majdnem húsz évig vigyázta, odaadóan szolgálta a munkánkat”.

A díjátadó gála végén, Czvikker Katalin főigazgató, illetve Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője emlékplakettet és -albumot adtak át Dimény Leventének, a Nagyvárad Táncegyüttes leköszönő művészeti igazgatójának.

Beszédében Novák Eszter kifejtette: „Hat év sok idő, elegendő ahhoz, hogy emlékezetessé tegye néhány pillanatát, hogy a befektetett munka megtérülni kezdjen, hogy a homokba írt nyomok ne tűnhessenek el egycsapásra. Hat év azonban nagyon kis idő a közönségépítésre, a saját hang megtalálására, a gondolkodás lényegi meggyökerezésére. A homokot könnyen elmozdítja egy közepes szél is — azt kívánom a Nagyvárad Táncegyüttesnek, és a Szigligeti Színház közönségének, hogy sokszor találkozhasson még olyasféle táncszínházi előadásokkal, amik azokon a nyomokon járnak, amiket Dimény Levente és alkotótársai hagytak maguk után”.