Végéhez közeledik a REFLEX4

Végéhez közeledik a REFLEX4

Vége fele közeledik a sepsiszentgyörgyi REFLEX4 Nemzetközi Színházi Találkozó, amelynek programjában nagy hangsúlyt kapott a zene és színház viszonya, és amely ennek a gondolatnak a jegyében zárul majd a sZempöl együttes koncertjével május 16-án 21 órától a színházban.

Az elmúlt napokban a fesztiválon látható előadások nem csak a zene és színház viszonyához kapcsolódtak, de a klasszikustól eltérő színházi gondolkodásmódokat is közvetítettek. A budapesti HODWORKS Grace című előadása, amely 2017-ben elnyerte a legszínvonalasabb kortárs táncművészeti alkotásáért járó Lábán-díjat, a tánc és színház közti mezsgyén mozogva csillogó, absztrakt revüként viszi színre négy táncos közösségi gyónását.

Grace – HODWORKS Társulat
Fotó: REFLEX4

A brit-német Gob Squad társulat egyik leghíresebb és régóta műsoron lévő előadása, az Andy Warhol ikonikus filmje által inspirált Kitchen a hatvanas évek közegét rekonstruálja. A pop-art, a szupersztárok, a feminizmus, drogok és szexuális felszabadulás korát felidéző alkotás intermediális színházi performansz, amelynek a közönség a szó szoros értelmében, a színészek helyébe lépve is részese lehet.

Kitchen – Gob Squad Társulat
Fotó: REFLEX4

A berlini székhelyű She She Pop csoport édesanyáikkal közösen készített, a Tavaszi áldozat című előadását is megtekinthette a fesztivál közönsége. Igor Sztravinszkij orosz zeneszerző korszakalkotó balettjén keresztül az alkotók az áldozati mintázat működését körvonalazzák, két generációt, az anyák és lányok képét, vallomásait exponálva egymásra.

Monumentális szellemi vállalkozás a budapesti Örkény Színház József és testvérei című előadása, amelynek rendezését Ascher Tamás és Gáspár Ildikó jegyzik közösen. Thomas Mann regényének színpadi adaptációja József történek újramesélésén keresztül az emberi kultúra kialakulásának mélyen eredő gyökeréig vezet vissza.

József és testvérei – Örkény Színház
Fotó: REFLEX4

Nagy érdeklődés fogadta a Maria Răducanu Quartet koncertjét is. A nemzetközi jazz-szakma egyik legkülönlegesebb hangú énekesnője a román népzenét ötvözi a jazzel egyedülálló hangzásvilággá, amely egyszerre tradicionális és formabontóan kortárs.

Helyi előadásként tekinthette meg a közönség a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház produkcióját. A Carmen Lidia Vidu által rendezett Romániai napló. Sepsiszentgyörgy dokumentumszerű vízió a helyi lakosok életéről. Hat színész önéletrajzi vallomásán és viszonyulásán keresztül kirajzolódik a város, amelyben élnek. A REFLEX4 utolsó színházi programja szintén helyi alkotás, a fesztivál zárónapján az M Studio Lift című produkciója lesz látható.

 A REFLEX4 keretében nyílt meg az Among Poles címet viselő csoportos képzőművészeti kiállítás, amely a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben napközben június 15-ig, 11 órától 19 óráig látogatható hétfő kivételével.