Vasárnap kezdődik a dráMA9 – kortárs színházi találkozó Székelyudvarhelyen

Vasárnap kezdődik a dráMA9 – kortárs színházi találkozó Székelyudvarhelyen

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 14-én tartotta sajtótájékoztatóját a dráMA9 – kortárs színházi találkozó kapcsán.

Nagy Pál igazgató elmondta, hogy a dráMA nagy esemény a város életében – ekkor válik a város színházi csomóponttá. A kortárs magyar vagy román darabokat bemutató színházak produkciói szép számban lesznek idén is a fesztiválon, de OFF programként kortárs francia író tollából származó darab is szerepel a fesztivál műsorán, a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában.

Ugyancsak a nagyváradi társulat  előadásában tekinthető meg a Kapufa és öngól c. darab ősbemutatója is – Körmöczi-Kriván Péter műve a tavalyi dráMÁzat II.-n első helyezést nyert el, így az idei dráMA keretén belül  kerül bemutatásra.

A dráMA első napján Matei Vișniec, író  közreműködésével, könyvbemutatóval egybekötött  kerekasztal-beszélgetésre kerül sor délelőtt 11 órától. Hétfő este tekinthető  meg az ő darabja alapján készült székelyudvarhelyi előadás Migránsoook bemutatója  Zakariás Zalán rendezésében.

A második nap  Székely Csaba 😛 (Négy politikai gyerekdarab) c. darabjának színpadi feldolgozása tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulattól, amely darabot az író célzottan a társulat tagjaira írta. Utána pedig a Tamási Áron Színház előadása a Rajtammaradt télikabát, a vers és a színház műfaja között elhelyezkedő előadás következik, amelyben Cseh Tamás dalait és szellemét idézik meg Gajzágó Zsuzsa, Simó Lakatos Barna, Katona Dávid és Ráduly Zsófia .

A harmadik napon a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház előadása lesz látható, a Leul Ra, amely Marius Popa zeneszerző és Cezar Ghioca rendező-dramaturg közös munkája, melyet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadása a Gianina Cărbunariu írta  STOP THE TEMPO! amelyet Tóth Árpád vitt színre (illetve színpadi kocsmára).

 A fesztivál negyedik napján Az égig érő fa c. bábelőadást tekinthetik meg az érdeklődők, méghozzá a színház lépcsőiről, ugyanis jó idő esetén az előadást a színház előtt játsszák. Este a dráMA történetében először a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulata is színpadra lép,  a Visky András által írt és rendezett Pornó c. előadással .

A Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója, a Biró Réka és Deák Katalin által írt Homemade is ellátogat a fesztiválra az utolsó előtti napon, valamint a Csíki Játékszín Victor Ioan Frunză-rendezte Portugálját is megtekintheti a nagyérdemű.

Az utolsó nap teljesen a gyerekeké: Anga Mária, Csepei Zsolt és Hatházi András tollából A néma cipő történeté-t bábelőadás formájában a székelyudvarhelyiek adják elő Palocsay Kisó Kata rendezésében, valamint a Pöttöm Palkó is megtekinthető a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttestől, amelyet gyerektáncház is követ – utóbbiak ugyan nem a dráMA keretein belül kerülnek megrendezésre, hanem az Udvarhelyi Táncműhely programjai, viszont a két partnerintézmény ilyen formában is erősíti egymást.

A Színházunk éjszakája–program keretén belül a résztvevők smink- és jelmezpróbán vehetnek részt, ping-pongozhatnak, színházi kvíz- és  kincskereső játékot játszhatnak , az imprószobában próbálhatják ki magukat, illetve megtekinthetik a Havi dráma  rendezvénysorozaton belül létrejött Szingliségünk történetét, és a régi és új társulati tagok tehetségéről is meggyőződhetnek, hiszen az Actor’s Jam Session keretén belül koncerten vehetnek részt.

Demeter Kata ugyan egy éve elment a színháztól, de visszajött segíteni a dráMA előkészületeiben és elmondta, hogy a fentebb ismertetett programokon kívül három „teázásra” is invitál a színház (T.E.A. – találkozás egy alkotóval), amelyen először Körmöczy-Kriván Péterrel, másnap Sebestyén Abával, valamint következő alkalommal Biró Rékával és Demeter Katalinnal beszélgethetnek el, illetve továbbra is folytatódnak a szakmai beszélgetések és közönségtalálkozók.

Szabó Janka, a színház új közönségszervezője, valamint PR és sajtófelelőse elmondta, hogy idén is fogadnak teatrológus diákokat a kolozsvári és vásárhelyi művészeti egyetemekről – a cél az, hogy a diákok többféle műfajban is kipróbálják magukat (a kritikaírástól a villáminterjúig), valamint, hogy szakmai vezetést kapjanak a megírt cikkeik alapján.

A drámázat III. című drámakötet bemutatójára is sor kerül, amely a nagyváradi színházzal való együttműködésnek köszönhetően idén második alkalommal kiadvány-formában is megjelenik, mert fontos a kortárs dráma népszerűsítése, hogy az alkotók érezzék: nem csak a fióknak, vagy az archívumnak írnak, hanem kötetben is megjelenik, adott esetben pedig színpadon is viszontláthatják műveiket – fogalmazta meg Nagy Pál.