Várszegi Tibor a Csíki Játékszín  és az M Stúdió vendége

Várszegi Tibor a Csíki Játékszín és az M Stúdió vendége

Várszegi Tibort, a jászberényi Malomszínház mozgásművészét látja vendégül, Csíkszeredában a Csíki Játékszín és Sepsiszentgyörgyön az M Stúdió.  Várszegi Tibor két egyfelvonásosa Csíkszeredában december 1-én vasárnap 19 órai kezdettel a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamaratermében lesz látható,  Sepsiszentgyörgyön   december 4-én este 7 órától az Új Stúdióban.

 

A bot – A világosság világa

két egyfelvonásos

írta és játssza: Várszegi Tibor

 

A bot

(48 perc)

zene: Mezei Szilárd (brácsa, bőgő)

 

„Ha a mezőn két kezeddel rátámaszkodsz a bot felső végére, eggyé válhatsz a mezővel. A karjaid a bot által a földet érik, lelked-szellemed találkozhat a földével: segít, hogy őseid-utódaid, múlt és jövő jussanak eszedbe. Nem cselekedsz, megállapodsz. Szemlélődsz a bot jelentette világközépen. Kurgán vagy, vagy Szentlélek-templom, az Atya teremtménye. Ez a bot világának a kezdete.

Ha a mezőn megragadod a bot alsó végét, irányt mutatsz, vagy lesújtasz, a jelennek pillanataiban cselekedsz. A karod a levegőbe lendül, akárki-akármi van körülötted, cselekedetedben mégis magad vagy. Megváltoztatod a világod, ember vagy: Krisztusarcú vagy Júdásképű. Ez a bot világának a vége.”

ismeretlen szerző

 

A világosság világa

avagy nem a világ világossága

(45 perc)

„Képzeld azt el, hogy a csillagok csak lyukak az égbolton,

Amelyeken keresztül a Mennyek Dicsősége feltárul a ragyogó Fény csóváiban!”

 

Esszénus Béke Evangélium, harmadik könyv, Az esszénus testvériség tekercsei

 

Amit látunk, nem művészet: abból az időből való, amikor még művészet nem volt. Még nem különült el a mindennapi léttől, értelmezhetetlen volt, mert nem kellett értelmezni, nem előadták és befogadták, hanem következett, mint a lélegzet.

Várszegi Tibor A bot című mutatványát Lélegzet címen is elő lehetne adni. (…) A látványt, A bot-ot, az archaikus, még az EGÉSZ-séges ember számára értelmezni szükségtelen. A lélekzet egyszerű elemei, a bot a világ tengelye, a bot a fallikus szimbólum, a bot a támasz… …az esendő ember: nem hisszük el! (…) Nem hiszek a szememnek.

Rentz Mátyás, író