Várják a jelentkezőket a Shoshin időseknek szóló színházi workshopjára

Várják a jelentkezőket a Shoshin időseknek szóló színházi workshopjára

Maradt néhány betöltetlen hely a Shoshin Színházi Egyesület által hirdetett, szeptember 13-18-a között sorra kerülő színházi műhelymunkára. A shoshinosok ez alkalommal olyan aktív 60 év feletti kolozsváriak jelentkezését várják, akik  nyitottak arra, hogy színházi alapú gyakorlatokkal ismerkedjenek, illetve szívesen dolgoznának együtt egy vegyes korosztályú, nemzetközi csapattal, és akik arra is vállalkoznak, hogy (a műhelyvezetők segítségével) a foglalkozás 6 napja alatt saját élményeikre és emlékeikre alapozva hozzanak létre egy közös előadást.

A foglalkozásokra a fenti periódusban naponta 9-13 óra között kerül sor a Tranzit Házban (Malom / Barițiu u. 16 szám). A találkozások minden alkalommal egy 60 perces közös bemelegítővel indulnak majd, mely a test, hang, lélek átmozgatását célozza. Ezt követően a résztvevők kisebb csapatokra bomlanak, melyek a csapatvezetőkkel együttműködve és azok támogatásával, különböző megközelítések alkalmazásával fognak egy-egy rövid, 15-20 perces előadást létrehozni.

A közös bemelegítők során a résztvevők megismerkedhetnek a Feldenkrais-módszerrel, valamint a Roy Hart technikával. A Feldenkrais-módszer egy nemzetközileg elismert mozgás-rendszer, melynek célja, hogy a többnyire lágy, gyengéd mozdulatok gyakorlásával koordináltabb, könnyedebb mozgást érjünk el a hétköznapokban. Az apró, szemmel szinte észrevehetetlen kis mozgások meglepő módon erős változást képesek előidézni az emberi testben, felébresztve ezzel a vérkeringést, energiát adva a nap hátralevő részéhez. A Roy Hart technika nem hétköznapi módon ötvözi az emberi hangot és a mozgást. A technika Alfred Wolfsohn és tanítványa, Roy Hart (valamint az utóbbi által Dél-Franciaországban 1974-ben alapított színház) immár összesen 100 évre visszanyúló kutatómunkáján alapul. A bemelegítők ezen része során a finom, kis ásításoktól kezdve a hangos éneklésig (képzett énekhang vagy „abszolút hallás” nem szükséges!) több skála lesz érintve, egyszerű mozgásokkal kombinálva. A Roy Hart Színház világszerte elismert, feltett szándékuk, a munka központi eleme és inspirációja „meggyógyítani a rést, ami az elidegenedés –  az egyén elidegenedése a lélektől és a művészet elidegenedése az élettől –  nyomán fakad”.

Jelen foglalkozás a Shoshin által kezdeményezett és az Erasmus+ által támogatott, ATIPIA elnevezésű projekt része. Az ATIPIA (Applied Theatre in Practising Integrated Approaches, azaz Alkalmazott Színház az Integrált Megközelítések Gyakorlása Során) 5 különböző, előadóművészettel és az alkalmazott (vagy részvételi) színház különböző területeivel foglalkozó európai szervezet tapasztalatcseréjén alapul. A partnerek: Káva Kulturális Műhely, Leeds Beckett University, Centre Artistique International Roy Hart és a Colaborative Reichenow. Az eddigi négy találkozón (Magyarország, Franciaország, Németország, Egyesült Királyság) lehetőség adódott a különböző módszerekbe való betekintésre, valamint ezek részleges elsajátítására. Az ötödik, kolozsvári találkozó – melyet a Shoshin munkatársai mellett a partnerszervezetek képviselői fognak vezetni – célja összegezni az eredményeket, valamint másoknak is lehetőséget adni arra, hogy részesei legyenek ennek a munkának. A foglalkozást az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (Departamentul pentru Relații Interetnice – DRI) is támogatja.

A programon való részvétel ingyenes, a szervezők fordítást biztosítanak a résztvevőknek. Az érdeklődők a shoshin.mail@gmail.com e-mail címen jelentkezhetnek be a foglalkozásra. Hogy jobban megismerjék a résztvevők profilját, a felkészülést elősegítendő, a Shoshin munkatársai arra kérik a jelentkezőket, hogy néhány sorban írják le korábbi foglalkozásukat, jelenlegi aktivitásaikat, továbbá azt, hogy volt-e korábbi résztvevői tapasztalatuk színházban, illetve, hogy miért szeretnének részt venni jelen projektben? Amennyiben a e-mailen keresztül történő bejelentkezés gondot okoz, úgy a 0720068419 telefonszámon is fel lehet venni a kapcsolatot a szervezőkkel.