Változatos programok a 8. Interferenciák első hétvégéjén

Változatos programok a 8. Interferenciák első hétvégéjén

Oidipusz.Fotó: Biró István

A 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hivatalos megnyitójára csütörtökön, november 17-én este 6 órától a színház emeleti előcsarnokában kerül sor. Ezt követően két kiállításmegnyitón is részt vehet a fesztivál közönsége ugyancsak a színház emeleti előcsarnokában. Először az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik meg Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező életműkiállítása, amelyről Georges Banu így fogalmazott: „…Antal Csaba a színház erejében hívő művészek családjához tartozik, azok közé, akik hisznek a színház világteremtő képességében. Ez a kiállítás pedig minden kétséget kizáróan ezt erősíti meg.”

Majd ezt követően, szintén a színház emeleti előcsarnokában Joris Mathieu és Nicolas Boudier Les Loges / Fülkék immerzív installációjának a megnyitójára is sor kerül, amely az Haut et Court közreműködésével valósult meg. Producer: Théâtre Nouvelle Génération – Centre dramatique national de Lyon. Bemutatja: a Romániai Francia Intézet – Kolozsvár.

Az installáció egy optikai színházi berendezést használ, amely kísértetiesen valóssá varázsolja a színészeket. Az előadók virtuálisan jelennek meg 3D-ben, a közönséggel szemben, egy olyan térben, amely látszólag valós mélységgel rendelkezik. A célunk minden egyes nézőt összehozni egy színésszel vagy színésznővel és egy kortárs szerzőtől származó színdarabbal.” – olvasható az installáció leírásában.

Az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba című kiállítás, valamint a Les Loges / Fülkék installáció megtekinthető a fesztivál teljes időtartama alatt.

A fesztivál idei, Félelem / Remény kiadásában szereplő hazai és nemzetközi előadások sorát Tompa Gábor Hamlet című előadása nyitja, a kolozsvári társulat előadásában, Vecsei H. Miklós főszereplésével. Az előadás csütörtökön, november 17-én este 7 órától látható a színház nagytermében.

„Tompa Gábor Hamletje látványos, és ez elsősorban a rendezői megoldások látványosságában rejlik. A látható elemek mögött érezni az alkotás örömét, a végtelen játékot, amelyet egy örökifjú, mindig nyitott és meglepő alkotó megenged magának. Egy olyan játékot, amely nem ritkán súlyos diskurzusokkal indít… A rendezés az előadás minden részében tetten érhető, néhol, megvalljuk, túlontúl is, viszont mennyire szerethetőek ezek a kis túlkapások!” – írja az előadásról Călin Ciobotari.

A Hamlet című előadás alkotóival másnap, november 18-án délelőtt 10 órától beszélgetésre is sor kerül a TIFF Házban.

A fesztivál második napján, pénteken, november 18-án este 6 órától Robert Icke kortárs angol szerző Oidipusz adaptációja lesz látható Andrei Șerban rendezésében, amelyet a 2021/2022-es évadban állított színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

„Bizonyos szempontból folyton visszafele haladunk Oidipusszal, hogy megtudjuk az igazságot, hogy megtudjuk, ki ő. Eleinte arrogánsan azt hiszi, hogy ő mindent tud, és hogy ő szolgáltat majd megoldást a népnek a múlttal és a jövővel kapcsolatban, és a végén aztán rájön, hogy semmit sem tud. Minden csak illúzió és hazugság volt, és ez valahogy mindannyiunkban felveti a kérdést, hogy kik is vagyunk, mi az identitásunk, mire születtünk, merre is tartunk. Ezek olyan kérdések, amiket, ahogy Oidipusz is, mindannyian feltehetünk magunknak… ” – jegyzi meg Andrei Șerban, az előadás rendezője.

Pénteken, november 18-án este 9 órától és szombaton, november 19-én este 7 órától lesz látható a Luxemburgi Nemzeti Színház A székek című produkciója, Tompa Gábor rendezésében, a színház stúdiótermében. Az előadás két főszereplője Patrick Le Mauff színész-rendező, valamint Oana Pellea román színésznő.

A székek
Fotó: Bohumil Kostohryz

„Egy franciául előadott szöveg, amely ezernyi dimenzióra, visszhangra, kiemelésre és hangsúlyra robban szét a két színész óriási tehetsége nyomán, a kivételes formában lévő Oana Pellea pedig tökéletesen uralja ezt az annyira hozzá illő nyelvet. Mesterkurzus ez színjátszásból, rendezésből és díszlettervezésből, amelynek során mindenki eljut a Ionesco szövegének dekódolásában és újrakódolásában betöltött feladatának magasabb szintű értéséhez.” – írja az előadásról Dan Boicea.