Változatos április a Háromszék Táncegyüttesnél

Változatos április a Háromszék Táncegyüttesnél

Színes és tartalmas programokkal készül április folyamán a Háromszék Táncegyüttes. Az újra műsorra tűzött Két kezem forgatta, szívem táncoltatta és a Mundruc című produkciók mellett, természetesen az AranyAsszonyok című rituális folklórelőadás is látható lesz. Nem utolsó sorban a Maros Művészegyüttes vendégjátékára is sor kerül, és persze nem maradnak el a különböző kiszállások és a hagyományossá vált táncházak sem.

 A Háromszék Táncegyüttes ebben a hónapban két ízben is műsorra tűzi a Furik Rita által rendezett AranyAsszonyok című rituális folklórelőadást. Az érdeklődők április 4-én és 23-án is megnézhetik a produkciót, mindkét alkalommal este 7 órától a Háromszék Táncstúdióban.De áprilisban újra látható lesz a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórműsor is, amellyel a hónap folyamán több erdélyi településre, Csíkkarcfalvára, Négyfaluba és Kovásznára is ellátogat a társulat:

Csíkkarcfalva – április 10., 19:00 óra, Művelődési Ház

Négyfalu – április 11., 19:00 óra, Multikulturális Központ

Kovászna – április 12., 18:30 óra, Városi Művelődési Ház

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című hagyományos folklórelőadás koreográfiái a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világából építkeznek. Erdélynek a barokk kor eredményeképpen ez a legnagyobb mai napig megőrzött táncöröksége, a marosszéki forgatóst például a páros táncok királynőjeként szokták emlegetni. Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók.

•Táncház

A hónap folyamán több alkalommal is lesz táncház, legközelebb április 6-án, pénteken este 9 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában, majd a hónap vége felé, egész pontosan 27-én és 28-án a már hagyományossá vált Szent György-napi táncházakra is sor kerül. Az est házigazdái Ádám Júlia és Melles Endre lesznek, illetve ez alkalommal is a Heveder zenekar és a Folker együttes muzsikál.A táncházban táncoktatás is lesz, a házigazdák által tanított anyag az aktuálisan húzott táncrendhez igazodik az este folyamán.

•Vendégjátékkal érkezik a Maros Művészegyüttes

Április 17-én és 18-án Sepsiszentgyörgyre látogat a Maros Művészegyüttes a Szép Palkó című gyerekelőadásával. A sokak által ismert népmese feldolgozását összesen négyszer játssza a marosvásárhelyi társulat.A produkció április 17-én és 18-án is két-két alkalommal, délelőtt 10 és déli 12 órától lesz látható a Tamási Áron Színház nagytermében.

 

Az erdélyi gyerek és felnőtt közönség által egyaránt ismert népmesét többek közt Benedek Elek köteteiben is olvashatjuk, ő már 1901-ben megjelentette összeállításában. Mindez mellett, az erdélyi gyűjtők meséskönyveiben isrendre találkozhatunk Palkó történetével, hiszen mi tagadás, egy valóban közismert és örökzöld meséről van szó.

A Maros Művészegyüttes produkciójában a Szép Palkó cselekményét túlnyomó részt táncban mesélik el az alkotók, viszont a főszereplők prózai szövegeket is használnak. Az előadás dramaturgiailag követi a történetet, a zene kiegészíti a tartalmat és a mozgásanyagot. Ezeknek, valamint az élő zene erejének, a megszólaltatott népdaloknak, illetve a látványos jelmezeknek és díszletnek köszönhetően, végül egy egységes kerek egésszé, vizualitásában és hangzásában is egyedi a produkcióvá válik a Maros Művészegyüttes előadása.

Rendező-koreográfus: Varga János

Zene: Kelemen László

Díszlet és jelmez: Szélyes Andrea-Natália, Bíró Vilhelm

Zenekarvezető: Moldován-Horváth István

Tánckarvezetők: Nagy Levente-Lehel, Törzsök Zsuzsanna

Művészeti igazgató: Barabási Attila-Csaba