VÁGJÁK AZ ERDEI UTAT... - A Háromszék Táncegyüttes Marosvásárhelyen

VÁGJÁK AZ ERDEI UTAT… – A Háromszék Táncegyüttes Marosvásárhelyen

2018-ban volt pontosan száz éve, hogy véget ért az első világháború, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely „alkotásra” szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát.

A Háromszék Táncegyüttes legújabb folklórelőadása keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt – száz évet vissza az időben.

Koreográfusok: Farkas Tamás m.v., Farkas Ágnes m.v., Kádár Ignác m.v., Nagypál Anett m.v., Tekeres Gizella, Melles Endre; Zenei szerkesztő: Fazakas Levente; Ének: Erőss Judit, Berecz András; Zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György; A rendező munkatársai, tánckari asszisztensek: Tekeres Gizella, Melles Endre;

Köszönet Kelemen Lászlónak és Berecz Andrásnak a zenei alkotói hozzájárulásért.

Rendező-koreográfus: Ivácson László

Tánckar: Ádám Júlia, Dombi Rózsa, Gere Csaba, Gidró Roland, Hoffman Anna, Keresztes Gabriella, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Lukács Tamás, Márton Csaba, Melles Endre, Oláh Ágota, Pável Hunor-Mihály, Pilinger Mónika, Podholiczky Rebeka Ráhel, Portik Norbert, Székely Edina-Emőke, Szvinyuk Sándor, Törő Bence, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Váradi Ágnes, Virág Imola.

Hang: Kelemen István, Vajda Attila; Fény: Bedőházi Alpár; Színpadi és műszaki munkatársak: Fegyver Botond, Maksai Gábor; Öltöztetők: Kis Gabriella, Para Kinga; Ügyelő: Szász Adél; Tánckarvezetők: Tekeres Gizella, Melles Endre; Zenekarvezető: Fazakas Levente; Művészeti vezető: Ivácson László; Aligazgató: Koszta Árpád; Igazgató: Deák Gyula Levente.

A VÁGJÁK AZ ERDEI UTAT… folklórelőadás 2019. március 11-én, hétfőn 19.00 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében

Érvényesek a Bernády György mecénásbérletek.

Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online, a www.biletmaster.ro  honlapon.