V. Szorokin művet mutat be Liviu Rebreanu Társulat

V. Szorokin művet mutat be Liviu Rebreanu Társulat

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház  Liviu Rebreanu Társulatának következő bemutatója Vlagyimir Szorokin: Dostoyevski-trip színműve nyomán készült előadás, amelyre 2021. május 20-án, csütörtökön este 18.00 órától kerül sor a Színház Kistermében.

A darab rendezője és díszlettervezője Horațiu Mihaiu, színpadi mozgás Bordás Attila koreográfus, a díszlettervező asszisztense Cristina Grigoraș, video design Noiseloop Studio, fordító Ion Vântu.

Az elolvasott könyvek száma és az olvasmányok minősége olyan mértékegységeknek számítanak, melyek egy-egy társadalom fejlettségi szintjét jelzik. De hogy nézne ki egy olyan társadalom, melynek tagjai az olvasás függői és ennek megvonása szabályos elvonási tüneteket eredményezne?

Vlagyimir Szorokin, Oroszország egyik legjelentősebb és legprovokatívabb kortárs szerzőjének műve olyan szereplőket mutat be, akik irodalommal és irodalomból élnek, és akiknek élete az általuk elolvasott művek függvényében alakul. Amikor felkínálják nekik Dosztojevszkij A félkegyelmű című művét, személyes valóságuk összefonódik annak univerzumával, és ők maguk, a Dosztojevszkij-trip szereplői egy másik történet szereplőivé válnak.

Vlagyimir Szorokin műve a valóság természetét, a fikció hatalmát és azt vizsgálja, hogy képzeletünk egyes szüleményeihez fűződő kapcsolatunk hogyan változtathatja meg az életünket. Más szavakkal kifejezve: a képzelet: élet. Továbbá, az irodalom ránk gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen.

A szereposztás tagjai: Rareș Budileanu – Rogozsin/Első férfi, Mihai Crăciun – Miskin herceg/Második férfi, Alexandru-Andrei Chiran – Ippolit/Harmadik férfi, Costin Gavază – Lebegyev/Negyedik férfi, Csaba Ciugulitu – Ganya/Ötödik férfi, Laura Mihalache – Nasztaszja F/Első nő, Anca Loghin – Varja/Második nő, Bianca Fărcaș – Vegyész, Ion Vântu – Dealer, Delia Bălașa – A vak nő.

Az előadás 16 éven felüli személyek számára ajánlott.

Az előadás magyar nyelvű felirattal követhető.

Foto credit: Cristina Gânj (Bristena)

2021. május 18-ától kezdődően a Liviu Rebreanu Társulat minden előadását egységesen 18.00 órától játssza.

A hatályban lévő járványügyi rendelet értelmében az előadásokat szünet nélkül játsszuk. A járvány terjedésének megfékezése érdekében a nézők az előadások teljes ideje alatt kötelesek maszkot viselni, illetve csak a kijelölt székeket foglalhatják el, betartva az előírt távolságot.