Utoljára az Ajándék a Puck Bábszínházban

Utoljára az Ajándék a Puck Bábszínházban

A kolozsvári Puck Bábszínházban december 17-én, szombaton 11 órától, idén utoljára nézhető meg az ünnepi hangulatokat is idéző Ajándék című előadás. Vadas László rendező a bábszínház négy legfiatalabb színészével (Lanstyák Ildikó, László Réka, Domokos Szabolcs és Okos Attila Ákos) újította fel a 2014 telén bemutatott produkciót. Az előadás négy éven felülieknek ajánlott.

Az Ajándék című előadás főszereplője egy olyan kislány, aki édesapja gyógyulásáért áldozatot hoz, miközben találkozik Lánglelkű Pócegérrel, Oroszlán von Leonsteinnal, Ordas Karolával, Barbi Borival és Ősz Szarvassal. A történet fontos szereplői a kislány édesanyja és maga Miklós püspök is, akit legtöbben a Mikulásként ismernek.

Az előadás díszlete egyszerű fehér dobozokból áll, amelyeket kiegészítenek a nem klasszikus karakterbábok − ezek együttesen varázslatos hangulatot teremtenek.

Az előadás rendezője, Vadas László így vall az előadásról: „Az igazi öröm egy gyerek számára a játék. A játék öröménél nincs szebb dolog a világon, mert a játék magával vonzza az önzetlenséget, a jóságot, az egymásra figyelést. Szent Miklós legendája pontosan ezt hordozza magában: a gyerekekre való figyelést, a gyerek örömének a megtalálását, és a jóságot. Akkor válik élővé a Mikulás legendája, amikor őszintén hiszünk benne. És azt mindannyian tudjuk, hogy ha valamit nagyon akarunk, és nagyon hiszünk valamiben, az beteljesül.”

 

Tapasztalt alkotói hármas

Az előadás rendezője Vadas László, aki a kilencvenes évek közepétől jelen van a színházi világban.  Kezdetben színészként, majd rendezőként dolgozott erdélyi magyar színházakkal, román nyelvű színházakkal, ugyanakkor operákkal, alternatív társulatokkal. Előadásai a kolozsvári Puck Bábszínházban is megtekinthetőek, ahol a magyar társulattal a 2015-2016-os évadban az Ajándék és a Bábmesterek, a román társulattal pedig a Tükörpárbaj előadások rendezését jegyzi. Az említett évadban Vadas László a bábszínház magyar tagozatának vezetői tisztségét is betöltötte.

Lőrincz Gyula, az előadás díszlet és bábtervezője. Képzőművészete sokoldalúságáról tanúskodnak festményei, installációi, performance-ai, fotói, valamint az, hogy 2004 óta a Kolozsvári Magyar Opera számos előadásának díszlettervezője, de dolgozott a Miskolci Nemzeti Színház és a Csíki Játékszín számára is. A Puck Bábszínházban az Ajándék, Bábmesterek, Tükörpárbaj és a Mimorózart előadásoknak a díszleteit és bábjait tervezte.

Demeter Ferenc a Puck Bábszínház egykori oszlopos bábszínésze, ugyanakkor magán bábtársulat-vezető és novellaíró. Az erdélyi szórványokat is járó előadóművész régi munkatársa Vadas Lászlónak. Az Ajándék előadás szövegét Vadas Lászlóval együtt írta.

Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta.