Utazásban gazdag évadkezdés az M Studiónál

Utazásban gazdag évadkezdés az M Studiónál

Turnéval és fesztiválszereplésekkel indítja a 2018/2019-es évadot az M Studio, az ősz folyamán számos vendégjátékot tartanak az országban és rangos fesztiválokon is fellépnek. Műsoron tartott előadásaik mellett az évadban két bemutatót terveznek, a legelső premier egy nemzetközi együttműködés lesz, amelyet a budapesti Trafóban mutatnak be novemberben.

A sepsiszentgyörgyi társulat teljes mértékben pályázatokból finanszírozza azt a hét állomásos turnét, amelyet az M Studio és a Compagnie Pal Frenak koprodukciójában, Frenák Pál rendezésében készült To_R c. előadással szerveznek szeptember-november között. A turné hét romániai várost foglal magába: Kolozsvár (Kolozsvári Állami Magyar Színház, szeptember 7.), Râmnicu Vâlcea (Anton Pann Színház, szeptember 18.), Csíkszereda (Csíki Játékszín, szeptember 20.), Szatmárnémeti (Északi Színház, szeptember 30.), Marosvásárhely (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, október 12.), Gyergyószentmiklós (Figura Stúdió Színház, október 16.) és Temesvár (Csiky Gergely Állami Magyar Színház, november 20.). A társulat első alkalommal mutatkozik be Râmnicu Vâlceán, továbbá két olyan városba is ellátogatnak, ahol már több éve nem lépett fel az M Studio: Kolozsvárra és Csíkszeredába. A turnét a romániai Nemzeti Kulturális Alap (AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional), a Romániai Színházi Szövetség (UNITER – Uniunea Teatrală din România), a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatja.

Októberben összesen öt fesztiválon vesznek részt. A Fehér Ferenc által rendezett Lift – boys will be boys c. produkciót mutatják be a 9. Interetnikai Színházi Fesztiválon Székelyudvarhelyen október 14-én, majd a To_R c. produkciót játsszák a gyergyószentmiklósi dance.movement.theater fesztiválon október 16-án. Bukarestben két fesztiválon is bemutatkoznak, október 19-én a Lifttel lépnek fel a Festin pe Bulevard fesztiválon a Nottara Színházban, október 20-én és 21-én pedig a Román Országos Színházi Találkozón (FNT) vesznek részt. A legrangosabb romániai színházi seregszemlére a To_R c. előadásuk kapott meghívást, amelyet a Bukaresti Nemzeti Színházban játszanak. Mindezek mellett szeptember végén Szatmárnémetiben szintén fesztiválon, a Északi Színház rendezvényén játsszák a To_R-t.

A 2018/2019-es évadban két új bemutatót terveznek. Az első produkció az M Studio, a Frenák Pál Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza hármas koprodukciójában készül, az előadást Frenák Pál rendezi. A W_all címet viselő táncprodukciót november 1-jén és 2-án Budapesten, a Trafóban mutatják be, a sepsiszentgyörgyi premierre pedig november 15-én és 16-án kerül sor a Háromszék Táncstúdióban. A rendhagyó nemzetközi együttműködés létrejöttét a romániai Nemzeti Kulturális Alap (AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional) és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

A második bemutatót Sebastian Marina, az Andrei Mureşanu Színház színésze rendezi Tökéletes idegenek munkacímmel. A Paolo Genovese Perfetti sconosciuti c. filmje alapján készülő produkció bemutatójára 2019. februárjában kerül sor. Az évad második felében továbbá egy harmadik előadás próbafolyamata is elkezdődik, ezt azonban csak a 2019/2020-as évadban mutatják be. Az előadást Up and Down munkacímmel Góbi Rita magyarországi koreográfus rendezi, akivel első alkalommal dolgozhat együtt a társulat.

Az M Studio sepsiszentgyörgyi évadnyitó előadását szeptember 24-én tartja, a Danse Noir c. produkciót (rendező-koreográfus: Barta Dóra) mutatják be 19 órától a Háromszék Táncstúdióban. Az előadásra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei, jegyek a Kulturális Szerveződirodában és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.