Ünneplőbe öltözött az Északi Színház – Megkezdődött a TranzitFeszt

Ünneplőbe öltözött az Északi Színház – Megkezdődött a TranzitFeszt

Szeptember 28-án délben az Északi Színház büféjében tartott sajtótájékoztatóval vette kezdetét a második TranzitFeszt.
Kereskényi Gábor polgármester gratulált a TranzitFeszt szervezőinek ahhoz, hogy tíz napra a Kárpát-medencei színjátszás fellegvárává alakították Szatmárnémetit, újult erővel felélesztve a néhány évvel ezelőtt megszüntetett szatmári színházi fesztivál hagyományait. Pataki Csaba megyei tanácselnök az őszi napok megszínesítőjének nevezte a rendezvényt és az újrakezdett út folytatására biztatta a szervezőket.

Nagy Orbán vezérigazgató az idei fesztivál tematikájára hívta fel a figyelmet: ez az identitás, amivel kapcsolatban a párbeszéd elindítása különösen a centenáriumi évben válik fontossá. A fesztivál programja igen gazdag és sokszínű: a műsorban a színházi előadások mellett könyvbemutatók és workshopok is szerepelnek, mondta a vezérigazgató.

Ovidiu Caiţa, a színház román társulatának igazgatója az egykori, hosszú éveken keresztül megszervezett Sorompók nélkül fesztiválra emlékezett, amelyet a támogatások megvonásával az előző városvezetés megszüntetett. Elmondta: bízik benne, hogy soha nem lesz hatalmon még egy olyan politikai erő, amely megakadályozhatja a fesztivál szervezését. A TranzitFeszt másodszori megszervezésével tovább erősítik a szatmári színházi fesztivál presztízsét, de hátrányt jelentenek az elvesztegetett évek.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója a fesztiváltematika kapcsán kiemelte: széles körben, több nézőpontból vizsgálják az előadások az identitás fogalmát, hiszen a nemzeti mellett beszélhetünk mások mellett szakmai, szexuális, vallási identitásról is. Kiemelte: Romániában egyedülálló román-magyar közös szervezésű a TranzitFeszt és jó lenne, ha a példát máshol is követnék – a párhuzamos társadalmi monológokat dialógusokká alakítva.

Stier Péter adminisztratív igazgató elmondta, hogy a tavalyi évhez képest az előadások belépőjegy-árai nem változtak, 18 és 50 lej között van egy-egy jegy ára – a maximális ár pedig csak egyetlen, bukaresti színház előadására szól. Fontos azt is megemlíteni, hogy az esemény 160 ezer lej körüli költségvetésének a 30 százalékát magáncégek adományaiból valamint pályázati forrásokból fedezték.

A fesztivál szervezői köszönetet mondtak a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak és a Szatmár Megyei Tanácsnak, hogy támogatják a szatmári színházi fesztivál megrendezését, minőségi időtöltési lehetőséget teremtve ezzel a szatmáriaknak.