Ünnepi gálával és díjátadással zárta az idei színházi évadot a Harag György Társulat

Ünnepi gálával és díjátadással zárta az idei színházi évadot a Harag György Társulat

Az évad legkiemelkedőbb művészeinek és háttéralkalmazottjának járó szakmai és közönségdíjakat osztotta ki a Harag György Társulat a vasárnap esti évadzáró gálán.

Június 15-én, vasárnap hagyományos évadzáró gálát tartott a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, amelyen sor került a 2013/2014-es színházi évad szakmai és közönségdíjainak átadására. A közönség, a társulat, valamint a művészeti tanács szavazatai alapján összesen tizenhárom kategóriában osztottak díjakat.

Az idei közvélemény-kutató kérdőívek eredményeinek összegző bemutatása után került sor a közönségdíjak kihirdetésére és átadására. Idén először elektronikus és papíralapú kérdőívek segítségével is lehetett szavazni az évad legjobb előadásaira és színészeire. A közönség véleménye szerint a Harag György Társulat 2013/2014-es színházi évadának legjobb könnyű műfajú előadása a szilveszterkor bemutatott Fekete Péter című operett volt, a komoly műfajok közül pedig a Rokonok című produkció tetszett a legtöbbeknek. Az idén első alkalommal bemutatott stúdióbérlet előadásai közül a Himuszt szerették a legtöbben.

Három kategóriában lehetett szavazni az év legjobb színészére és színésznőjére. A szavazatok összesítése után az évad legjobb epizódszínésznője Laczkó Tekla, az évad legjobb epizódszínésze Nagy Orbán, a legjobb komika Kovács Nikolett, a legjobb komikus színész pedig Péter Attila Zsolt lett. A legkiemelkedőbb drámai színész és színésznő a közönség szavazatai alapján Rappert-Vencz Gábor és Lőrincz Ágnes volt a 2013/2014-es évadban. Az évad értékelése után a díjakkal járó okleveleket és virágcsokrokat Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója adta át a közönségdíjasoknak.

A szakmai díjak közül először az évad legjobb háttéralkalmazottjának járó díjat adták át Baráth Csaba Attila díszletfestőnek, több évtizedes kitartó és minőségi munkája elismeréseként.

Idén először örökös bérletet adományozott a Harag György Társulat azoknak a támogatóinak, akik többéves önzetlen szervező és tudományos munkájukkal kiálltak a társulat mellett, segítették működését. Ezt a frissen alapított elismerést Kiskasza László szervező és Csirák Csaba színház- és helytörténész kapta meg.

A Proscenium Alapítvány néhai könyvelőjéről és mecénásáról elnevezett Baranyai Zoltán-emlékdíjat, amelyet a Baranyai család anyagi segítségével alapított a tavalyi évad végén a művészeti tanács, az évad legkiemelkedőbb fiatal tehetségének, Sándor Anna színésznőnek ítélték oda.

A társulat szavazatai alapján a művészeti tanács két alakítás-díjat is átadott: az évad legjobb férfi alakításaiért járó nívódíjat Gaál Gyulának, a legkiemelkedőbb női alakításokért járó nívódíjat pedig Kovács Nikolettnek ítélték oda.

A szakmai fődíjak közül az Ács Alajos-díjat Rappert-Vencz Gábor, a Harag György-díjat pedig Kányádi Szilárd vehette át, a társulat és a művészeti tanács szavazatai alapján. Az Ács Alajos-díjat a Poszet Kft. részéről Poszet Kinga, a Harag György-díjat pedig az Autonet Import-Export Rt. képviseletében Muszka János adta át.

A közönségdíjakat és a háttérszemélyzet díját 200 lej értékben, az alakításdíjakat és a Baranyai Baranyai Zoltán-emlékdíjat pedig 500 lej értékben osztották ki, a Proscenium Alapítvány és a Baranyai család támogatásával. A szakmai fődíjak közül a 2000 lej értékű Ács Alajos-díjat a Poszet Kft. felajánlásából, a 4000 lej értékű Harag György-díjat pedig az Autonet Import-Export Rt. felajánlásából ítélte oda a művészeti tanács az évad legkiválóbb művészeinek. A gála színpadképéhez használt és a díjakkal járó virágcsokrokat a társulat egyik mecénása, a Bellis Virágkertészet biztosította. A gálaműsort Bessenyei István rendezte, a díszlet és a jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik. A gála élőzenei kíséretét Manfrédi Annamária (zongora, a zenekar vezetője), Anderco Péter (szólógitár), Sabo Marcel (basszusgitár) és Cserey Csaba (ütőhangszerek) biztosította.