UNITER-zsűritagok és Magyarország köztársasági elnöke  is jelen lesz a hétfői Hamlet-előadáson

UNITER-zsűritagok és Magyarország köztársasági elnöke is jelen lesz a hétfői Hamlet-előadáson

Márciusban egyszeri alkalommal láthatják az érdeklődők a Bocsárdi László által rendezett Hamletet, 17-én, hétfőn, este 7 órától. Az UNITER zsűri tagjai mellett – akiknek ezúttal az a feladatuk, hogy a Román Színházi Szövetség idei UNITER-díjára jelölt három előadás közül kiválasszák a kitüntetésre legméltóbbat – Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is megtiszteli jelenlétével az előadást, aki egy magánlátogatás alkalmából tartózkodik Sepsiszentgyörgyön.

A Tamási Áron Színház Hamlet-előadása öt kategóriában is versenyben van a Román Színházi Szövetség díjára. Az előválogató zsűri tagjai a Legjobb előadás díja (William Shakespeare: Hamlet), Legjobb rendezés díja (Bocsárdi László), Legjobb férfi főszereplő díja (Mátray László a Hamlet szerepéért), Legjobb férfi mellékszereplő díja (Pálffy Tibor a Claudius szerepéért), és a Legjobb díszlettervező díja (Bartha József) kategóriában is UNITER-díjra érdemesnek tartották a szentgyörgyi alkotókat.

Első ránézésre hatalmi harcokról, szerelemről, árulásról, bosszúról szól Shakespeare klasszikusa, ám mint minden sokrétegű, gazdag szöveg esetében, az egymásra épülő és egybecsengő motívumok itt is végtelen perspektívát adnak a cselekménynek: az apa-fiú kapcsolat, a megöröklés kérdése, a vérfertőzés, a szerelem és barátság problematikája számtalan kis szálon fut végig a történeten és a szereplők sorsán. A sepsiszentgyörgyi társulat előadása az értelmezés nagy kalandja, mely elsősorban a hamleti felelősségvállalás kérdéseit próbálja körüljárni.

A színrevitel a Bocsárdi László előadásaira jellemző látomásosság, érzelmekkel teli megvalósítás, és helyenként az ironikus távolságtartás kihívó és elgondolkodtató elegye. Az előadás főszerepét Mátray László alakítja, aki a szentgyörgyi színházban több főszerepet játszott az utóbbi években, jelenleg pedig a budapesti Nemzeti Színházban játssza a János vitéz címszerepét. További szerepekben: Pálffy Tibor, Szakács László, D. Albu Annamária, Benedek Ágnes, Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Nemes Levente, Nagy Alfréd / Derzsi Dezső, Diószegi Attila, Gajzágó Zsuzsa, Erdei Gábor. Az előadás a Tamási Áron Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója.