UNITER zsűri Marosvásárhelyen

UNITER zsűri Marosvásárhelyen

A 2016-os UNITER DÍJAK odaítéléséről döntő szakmai zsűri – Alice Georgescu, Mircea Morariu, Ozana Oancea, Viorica Petrovici és Alexa Visarion – a napokban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház két előadását tekinti meg, amelyek több jelölést érdemeltek ki a zsűrizés első szakaszában.

Április 1-én, pénteken 19.30-tól a Kisteremben Bartis Attila A NYUGALOM című előadást tekinti meg a zsűri, melyet Radu Afrim rendezésében mutatott be a Tompa Miklós Társulat. Ezzel az előadással kapcsolatosan a LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐNEK járó díjra B. Fülöp Erzsébet kapott jelölést, a LEGJOBB RENDEZÉS díjra Radu Afrimot jelölték, a LEGJOBB ELŐADÁS díjára pedig maga A NYUGALOM című produkció érdemelt ki jelölést. Néhány napja a debreceni DESZKA FESZTIVÁLon is nagy sikerrel bemutatott előadásról a www.hajdupress.hu oldalon Gyürky Katalin így vélekedik: A darab a rendkívül erős színészi játékával, Adrian Damian és Márton Erika megdöbbentő díszleteivel és jelmezeivel a nézőt is bilincsbe zárja. A székhez bilincseli, s feszített tempójával, egymást gyorsan váltó jeleneteivel, ugyanakkor a lakásban végig ott matató, magát öregasszonynak tettetett, közben egyébként még mindig bombázó Weér Rebekával a háttérben fogva tartja, nem ereszti. A ’majd három óra, sőt, egy-két nap elteltével sem.”

A Liviu Rebreanu Társulat a Vlad Massaci renedezte Visul unei nopţi de vară / Szentivánéji álom című előadással szerepel a jelölések között, melynek díszletéért Andu Dumitrescut a LEGJOBB DÍSZLET kategóriában nevezték díjra. A darab március 31-én, csütörtökön 19.00 órától a Nagyteremben szerepel műsoron.

Az UNITER (Romániai Színházi Szövetség) 1991 óta szervezi meg díjátadó gáláját, melynek alkalmával az elmúlt évre szóló díjakat, kitüntetéseket osztják ki a művészeknek. A díjak odaítélése az első zsűri jelöléseivel kezdődik, majd a végső zsűrizés a gála estéjén dönti el a díjazottak kilétét.

Idén az UNITER GÁLÁt 2016. május 9-én tartják Nagyváradon a „Regina Maria” Színház Nagytermében.