Ulrich Hub világhírű mesejátékát mutatja be a Tomcsa Sándor Színház

Ulrich Hub világhírű mesejátékát mutatja be a Tomcsa Sándor Színház

Egy, a segítségnyújtásról és összetartozásról szóló „örökmese” kapcsán tartott október 22-én a Tomcsa Sándor Színház vezetősége sajtótájékoztatót – Ulrich Hub: Nyolckor a bárkán c. zenés mesejátékát mutatják be szombaton, 17 órától Székelyudvarhelyen.

Nagy Pál igazgató a bevezetőjében a sajtó képviselőinek elmondta, hogy valójában egy korábbi időszakra, 2020. nyarára tervezett előadásról van szó, amit a közbejött járványhelyzet miatt halasztaniuk kellett, így az előadás próbafolyamatai végül a múlt évad végén kezdődtek el, magára a premierre viszont most kerül majd sor, hiszen erre az évadra: „stabilabban, jobban” lehetett tervezni. Megemlítette, hogy Márkó Eszter rendező harmadik alkalommal rendez Székelyudvarhelyen, aki később hozzáfűzte, hogy szereti az itteni „otthonos” légkört, mindig jólesik ide visszatérnie, ahol egyébként egykor ő maga is társulati tag volt.

A darabválasztást azért tartotta különlegesnek a rendező, mert egy „nehéz, de mindennapi témát” érint: az Isten létezését. Az előadással pedig épp olyan félelemmel és kíváncsisággal telten igyekeznek ezt a témát körüljárni, ahogyan egy gyerek közelíthet feléje.

A 6-99 éveseknek szóló darabot 2006-ban az év gyermek- és ifjúsági drámájává választották Németországban. A mesejáték a barátságról, a toleranciáról és az értelemkeresésről szól, három temperamentumos pingvin, egy fáradhatatlan galamb és egy láthatatlan Isten sorsán keresztül. A galamb kimerült, hisz épp most adta át a pingvineknek az utolsó két jegyet a bárkára, mielőtt az Isten által küldött nagy özönvíz elindul. A helyhiány miatt azonban minden állatfajból csak kettő kapta meg az életmentő beszállókártyákat. De a két pingvin nem hagyhatta magára barátját, a harmadik pingvint. Mit tehetnek? – teszi fel a kérdést a mesejáték szerzője.

Márkó Eszter fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a gyerekeket nem lehet nem komolyan venni, hiszen enélkül kár is hozzáfogni magához a mese-rendezéshez.

A színház az időpontválasztással egy régebbi tradíciójához szeretne visszatérni, miszerint a mesejátékok bemutatóit egy-egy hétvégi napon tartaná, amikor is a gyerekek a szülőkkel vagy a nagyszülőkkel együtt családi programként élhetik meg a színházba járás élményét. Ilyen alkalmakkor a gyerekek számára ingyenes a belépés, a kísérő személyeknek pedig gyerekjegyet kell váltaniuk az előadásra.

A színház igazgatója végezetül kitért arra, hogy annyiban különleges ez a hónap a színház műsorát illetően, hogy ugyancsak októberben nézheti meg a tisztelt közönség az Illatszertár című felnőttbérletes vendégelőadást is, amit szintén Márkó Eszter jegyez, hiszen ő a bérletcserében játszott szatmári vígjáték rendezője.