Újra szerepel a Double Bind a marosvásárhelyi színház műsorán

Újra szerepel a Double Bind a marosvásárhelyi színház műsorán

2014 decembere óta szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház műsorán Kincses Réka & Alina Nelega DOUBLE BIND című előadása, melyben együtt lépnek színpadra a Tompa Miklós Társulat és a Liviu Rebreanu Társulat művészei.

Az előadás, amely nemzeti öntudatról és kisebbségről, nacionalizmusról és individualizmusról, európaiságról és helyi öntudatról szól, román és magyar színészek, valamint Kincses Réka író, rendező és Alina Nelega drámaíró együttműködésében valósult meg. A produkció alkotói úgy mutatják meg a világot amilyen, a többségtől a kisebbség felé, és viszont.

Szereposztás: Monica Ristea, Berekméri Katalin, Elena Purea, Pál Emőke, Laura Mihalache, Csíki Szabolcs, Andrei Alexandru Chiran, Barabási Tivadar, Claudiu Banciu, Bartha László Zsolt, Cristian Iorga. Zene: Ada Milea. Szövegek fordítása: Kacsó Judit-Andrea és Florentina Váry.

„A darab történetei megrendítők: a külföldről hazatérő magyar teljesen más utcaneveket mond a kezdő román taxisnak, mint amit a GPS ismer. Egy tévés vitaműsort feldolgozó jelenetében a résztvevők egymás torkának esnek a magyarok autonómiája kapcsán, csak akkor lesz teljes egyetértés, ha a nők vagy a melegek politikai szerepvállalása kerül szóba – mindkettőt mereven elutasítják. És vannak erős, nagyon erős mondatok is: „ebben a városban nekünk múltunk van, nekik jövőjük”, mondja például valaki. A külföldről hazatérő nő, aki visszakéri államosított házát, megállapítja, hogy „a főtér átköltözött Marosvásárhelyről Târgu-Mureșbe”.

És hogy mi a megoldás? Maradjon ki-ki a maga előadásával, a maga nemzetével, a maga Vásárhelyével? Mikor tudjuk valóban elfogadni a másikat? Majd ha már csak néhány székely marad egy rezervátumban, népviseletben, népdalokat énekelve-táncolva a fotózó kínai turistáknak? És mi lesz a magyarokkal, ha kihal belőlük a panasz? A szomorúság, a nyavalygás, a kisebbségi lét felett érzett otthonos, meleg érzés?

Talán a Marosvásárhelyen végzett anyaországi és székelyföldi színészek egyszer azt is megmutatják.” – írta Lukács Csaba a https://mno.hu/grund/a-foter-atkoltozott-marosvasarhelyrol-targu-muresbe-2434644 felületen megjelent kritikájában.

A román és magyar nyelven játszott, kölcsönösen feliratozott előadás 2018. április 10-én., kedden 19.30 órától tekinthető meg a Kisteremben.

Jegyek válthatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online, a www.biletmaster.ro honlapon.