Újra műsoron az Ilja próféta

A színház közleménye:

A Tamási Áron Színház mindenkori legfontosabb előadásainak sorában ott a helye az Ilja prófétának is, így ez a produkció sem maradhat ki az idei évadban műsorra tűzött felújítások közül. Tadeusz Słobodzianek komédiáját három alkalommal tekintheti meg újra a sepsiszentgyörgyi közönség: január 9-én (szerdán), 12-én (szombaton) és 13-án (vasárnap), mindhárom nap este 19 órától a színház Kamaratermében. Az előadásra érvényes az Ábel bérlet.

Fotók: Barabás Zsolt

 

Tadeusz Słobodzianek 1992-ben született darabja megtörtént eset alapján íródott. Az 1910-es években Éliás Klimowicz fehéroroszországi parasztember zarándokútra indul a „csodatevő pópához”, hogy ketten, közös imával megszabadítsák a környéket az ott grasszáló hírhedt rablógyilkostól. Miközben Éliás úton van, a rabló meghal, s ezt az eseményt a közeli falvak lakói csodaként értelmezik. Éliást szentként – Ilja prófétaként – kezdik tisztelni, de lassanként az is elterjed róla, hogy ő a másodjára földre eljövő Jézus Krisztus. A falusiak fejükbe veszik, hogy „hozzásegítik” a Messiást újbóli feltámadásához, ezért szétosztják egymás között a bibliai történet szerepeit s elindulnak, hogy keresztre feszítsék a prófétát, s ezáltal együtt üdvözülhessenek Megváltójukkal.

Az előadás felújítása kapcsán Bocsárdi László rendező így nyilatkozott: „Nemcsak a tartalmát vagy az elért eredményeket illetően fontos számunkra ez az előadás, hanem azért is, mert a mostani társulatnak ez volt az egyik összekovácsoló előadása; ez volt az a produkció, mely a színészek egymásrautaltságát, egymásból való építkezését, egymáshoz való közeledését leginkább erősíteni tudta. Természetesen továbbra is fejlődésben van az előadás, törekvéseink a tömörítés felé, az indulatok és a szenvedélyek elmélyítése felé mutatnak.”

Az Ilja próféta eredeti bemutatója 2001 decemberében volt, az azt követő időszakban az előadás jelentős sikereket ért el a nagyközönség és a szakmabeliek körében egyaránt. Többek között elnyerte az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál Nagydíját, a Kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XIV. Fesztiváljának Nagydíját, Budapest Főváros Önkormányzatának Különdíját, mint a Vendégségben Budapesten – Határon Túli Magyar Színházi Estek rendezvénysorozat legkiemelkedőbb produkciója.

 

Tadeusz Słobodzianek

Ilja próféta

Hihetetlen történet XIV jelenetben

Én pedig elküldöm hozzátok Illés prófétát,

mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja.

(Malakiás III, 23.)

Szereplők:

Ilja, próféta, később Jézus Krisztus

Pálffy Tibor

Olga, bűnös, később szent asszony

Szalma Hajnalka

Zofia, szent, később bűnös asszony

Kicsid Gizella

Vera, szent, később bűnös asszony

Gajzágó Zsuzsa

Nagyezsda, szent, később bűnös asszony

P. Magyarosi Imola

Rothschild, białystoki kereskedő

Erdei Gábor

Első, mindenütt az első

Szakács László

Második, később római katona

Nagy Alfréd

Harmadik, később Júdás

Diószegi Attila

Negyedik, később Pilátus

Márton Lóránt / Derzsi Dezső

Ötödik, később Heródes

Fazakas Misi

Asszony, később Pilátus felesége

D. Albu Annamária

Fehérnép, később Szent Veronika

Pál Ferenczi Gyöngyi / Fekete Mária

Vak, a Fehérnép apja

Nemes Levente

Piás

Mátray László

Ikonosztáz

Nagy Lázár József

Fordította: PÁSZT PATRÍCIA

Díszlet- és jelmeztervező: BARTHA JÓZSEF

Szcenikus: DEÁK BARNA

Zeneszerző: KÖNCZEI ÁRPÁD

Rendező: BOCSÁRDI LÁSZLÓ

Ügyelő: V. Bartha Edit

Súgó: Gazda Szende

Világosító: Horváth Csaba, Vargha Zsolt

Hangosító: Józsi Szabolcs