Újra műsoron az Ilja próféta

Újra műsoron az Ilja próféta

Június 4-én, szerdán este 7 órától újra láthatják az érdeklődők a Tamási Áron Színház Ilja próféta című előadását, mely produkciót a sepsiszentgyörgyi színház mindenkori legfontosabb előadásai között tartják számon. A színházi szakma és a nagyközönség körében egyaránt nagy sikereket elért Ilja próféta felújítására egy marosvásárhelyi vendégjáték-sorozat alkalmából kerül sor, melynek keretében – június 7-én és 8-án – három alkalommal játssza a társulat az említett produkciót a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermében. Az előadás rendezője Bocsárdi László.

Tadeusz Słobodzianek 1992-ben született darabja megtörtént eset alapján íródott. Az 1910-es években Éliás Klimowicz fehéroroszországi parasztember zarándokútra indul a „csodatevő pópához”, hogy ketten, közös imával megszabadítsák a környéket az ott grasszáló hírhedt rablógyilkostól. Miközben Éliás úton van, a rabló meghal, s ezt az eseményt a közeli falvak lakói csodaként értelmezik. Éliást szentként – Ilja prófétaként – kezdik tisztelni, de lassanként az is elterjed róla, hogy ő a másodjára földre eljövő Jézus Krisztus. A falusiak fejükbe veszik, hogy „hozzásegítik” a Messiást újbóli feltámadásához, ezért szétosztják egymás között a bibliai történet szerepeit s elindulnak, hogy keresztre feszítsék a prófétát, s ezáltal együtt üdvözülhessenek Megváltójukkal.

 A fordító, Pászt Patrícia írja: „A történet nem keresztény traktátum, jóval inkább a napjainkra is oly jellemző egyetemes elhülyülés és primitivizmus tablója, az emberi sötétség és korlátoltság karikatúrája; az emberség és józan ész manifesztuma az általánosan terjedő szűkagyúság, ostobaság és manipuláció felett.

 Szereplők: Pálffy Tibor, Szalma Hajnalka, Kicsid Gizella, Gajzágó Zsuzsa, P. Magyarosi Imola, Erdei Gábor, Szakács László, Nagy Alfréd, Diószegi Attila, Márton Lóránt, Fazakas Misi, D. Albu Annamária, Pál Ferenczi Gyöngyi, Nemes Levente, Mátray László és Nagy Lázár József. Az előadás színpadra állításában Bocsárdi László rendező közvetlen munkatársa volt Bartha József díszlet- és jelmeztervező, valamint Könczei Árpád zeneszerző.