Újra műsoron a Ludas Matyi Szatmárban

Újra műsoron a Ludas Matyi Szatmárban

Ismét bérletes előadásként tekinthető meg 2015. március 13-án, 19 órától a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának nagysikerű produkciója, a Ludas Matyi Szatmárban, mindazon nézők számára, akik az idei bérletcsomagjuk választható előadásaként a Bessenyei István által rendezett előadást jelölték meg. Emellett természetesen érvényesíthetők a korábbi bérletes alkalomra szóló belépők is, így azok a bérletesek, akik novemberben nem látták az előadást, most megtekinthetik azt. A szabadon lévő helyekre jegyek is válthatók a színház Horea utcai jegyirodájában, hétköznaponként 10 és 17 óra között, felnőtteknek 20 lejes, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lejes áron. További információkért a 0261712106-os telefonszámon, illetve a szervezes@harag.eu e-mail címen lehet érdeklődni.

Fazekas Mihály Lúdas Matyija minden elemében az autentikus népmeséken alapul, mesés fordulatai és nyelvezete révén szorosan igazodik e népművészeti műfajhoz. A történet középpontjában az eszes parasztlegény, Matyi áll. A furfangos, becsületes, ám kissé öntörvényű népmesei hőssel szinte az első találkozáskor könnyű azonosulni.

Az előadásban komoly szerepet kap a szatmári néphagyomány, a helyi zene és néptánc, de szervesen beépül a történetbe a szatmári népi hiedelmek világa, és a tájegység sajátos nyelvezete is. Kerettörténetét egy Erdély-szerte ismert népi hagyomány, a bábuégetés adja. Egy falusi közösségben indul az előadás cselekménye, ahol a gonoszt megtestesítő bábut hordozzák körül, hogy a farsangi szokásoknak megfelelően szimbolikusan megsemmisítsék azt.

A Ludas Matyi-történetet egy hirtelen kirobbanó konfliktus idézi fel, amelyben testet ölt a jó és rossz erőit képviselő Ludas Matyi és Döbrögi alakja. A konfliktus körül kialakuló forgatagban a bábu Döbrögivé változik, a falu népe pedig eljátssza (megéli) a klasszikus történetet, melyben az egyszerű népi hős háromszor bünteti meg a hatalmaskodó földesurat. Végül a jó és rossz erői megbékélnek, a megszemélyesített gonosz pedig visszaminősül holt anyaggá, egyszerű bábuvá.