Újra műsoron A kiskakas gyémánt félkrajcárja Szatmáron

Újra műsoron A kiskakas gyémánt félkrajcárja Szatmáron

Június 12-én, pénteken 11 órától újabb bábelőadásnak ad otthont a szatmárnémeti Szépművészeti Múzeum (Vécsey-ház) udvara: A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábelőadást láthatják kicsik és nagyok.

“Bár a több száz éves történet az akkor aktuális ellenségképre íródott, az igazságkeresés aktualitása semmit sem vesztett, a magunk igazáért vívott harc ma ugyanolyan intenzitású, csak az ellenség személye változott, vált több alakúvá, több arcúvá. Mindebből mit is fog fel egy óvodás kisgyermek? Az értelmezésből valószínűleg semmit. A mese intenzitásából , a figurák elfogadásából vagy elidegenítéséből, a próbatételek  humorral kevert életszerűségéből annál többet. A klasszikus népmese a gyermekek körében állandóan visszatérő problematikájáról szól, hiszen a fiatalabb korosztály számára mindig problémát jelent, hogy mit kellene tenniük, milyen eszközeik vannak, ha valaki elveszi a személyes tárgyaikat, gúnyolja, esetleg bántja őket. Tűrjék el a megaláztatást, vagy önkényesen döntsenek és tegyenek meg mindent azért, hogy győzedelmeskedjen az igazságérzetük , hol a határ, amit átlépve nem sérülnek, és nem sértenek meg senkit? A bátor kiskakas története a legkisebbek kedvence, és nem a jól megérdemelt, csípős bosszú a titka, hanem a kiskakas személye, a példakép.  Mert a makacs kakas, a „kakaskodó nyakas”, ugyanaz a szeretettel teli kistollas, aki mindent megtesz, hogy örömet szerez gazdasszonyának” – mondja az előadásról Nagy Regina, aki dramatizálta és rendezte is a produkciót.

Az előadás díszleteit és bábjait Deák Réka és Lenkefi Zoltán tervezte. A szereplők: Bandura Tibor, Nagy Anikó, Bandura Emese és Kófity Annamária.

Az előadásra jegyek kaphatók az Északi Színház Horea utcai jegyirodájában hétköznaponként 10 és 17 óra között, illetve az előadás előtt egy órával a helyszínen.