Újra műsoron a díjazott rémvarieté a Tamási Áron Színházban

Újra műsoron a díjazott rémvarieté a Tamási Áron Színházban

Ismét műsorra kerül a Hegymegi Máté által rendezett Jógyerekek képeskönyve című ironikus hangvételű junk-opera a Tamási Áron Színházban, az előadás február 11-én és 13-án este 7 órától látható a nagyteremben. A produkció jelmezeiért Giliga Ilka elnyerte az év jelmeztervezője díját a FUGA – Budapesti Építészeti Központban megrendezett Látványtér 2022 című kiállításon.

A Jógyerekek képeskönyve című „roncsolt-opera” története 1845 karácsonyán kezdődött, amikor Dr. Heinrich Hoffmann frankfurti orvos hiába járta a boltokat, hogy hároméves kisfiának mesekönyvet vásároljon, nem talált kedvére valót. Ezért maga írt és rajzolt egyet. 1998-ban a bizarr látásmódjáról ismert, londoni The Tiger Lillies kultuszzenekar megzenésítette a mesekönyvet, később pedig Phelim Mcdermott és Julian Crouch groteszk, fekete humorban gazdag rémvarietét készített belőle.

A mű döbbenetes képet fest a 19. századi gyermeknevelési szokásokról, képlete egyszerű: a gyerekek rosszak, meg kell nevelni őket. A történet szereplői Anyusunk, Apusunk és gyerekeik: a fésületlen, koszos Petike, a levest nem evő Auguszta, a nadrágszíjjal verekedő Frici, a gyufával játszó Henike és a többi „rosszgyerek”. Még szerencse, hogy Megmondja Sándor professzor tökéletes nevelési útmutatással látja el a kedves nézőt, miszerint minden gyermeki borzadálynak az a nemes eszköz a gátja, mely ha túl sokat van a derékon és keveset a kézben, akkor semmi jóra nem számíthatunk.

A FUGA – Budapesti Építészeti Központban megrendezett Látványtér 2022 című kiállításon Magyarország legjelesebb díszlet- és jelmeztervezőinek egy múlt évben készült alkotását mutatták be a közönségnek. A díjakat szakmai szavazás alapján ítélték oda, maguk a kiállító tervezők döntötték el, hogy melyik alkotást tartják legjobbnak a tárlaton szereplő munkák közül. Az év díszlettervezője díját Fekete Anna, a budapesti Stúdió K Színház Nero című előadásának díszletéért, az év jelmeztervezője díját pedig Giliga Ilka, a Tamási Áron Színház Jógyerekek képeskönyve című előadásának jelmezeiért nyerte el.

A Jógyerekek képeskönyve december közepén tartott bemutatója óta eddig csak öt alkalommal láthatta a közönség az előadást, ezért a társulat mindenkit szeretettel vár a februári előadásokra. Jegyek kaphatóak a Központi Jegyirodában és a Biletmaster.ro jegyértékesítő rendszeren. Az előadás 16 éven felüli nézőinknek szól.