Újra műsoron a Böjttől Böjtig

Újra műsoron a Böjttől Böjtig

A Háromszék Táncegyüttes 25 éves évfordulója alkalmából újra műsorra tűzi a Furik Rita rendezésében készült Böjttől böjtig című táncszínházi produkcióját. Az előadás felújított premierjét március 13-án tartják Sepsiszentgyörgyön.

A Böjttől böjtig című darab férfi és nő kapcsolatának világát ragadja meg. Aki hittel böjtöl, megtisztul a világ dolgaitól, megőrzi a szívét, és újjászületik – vallja a felvidéki származású koreográfus-rendező – esélye van a  gyűlöletet szeretetre, a rabságot  szabadságra váltani, és az igaz szerelemhez eljutni. A darab nem konkrét történet elmesélésére törekszik, hanem laza cselekményszerkezetű, lírai impressziókkal telített és expresszív képekkel megformált táncköltemény. A szeretet születésének és elmúlásának, a boldogság akarásának és a boldogság hiányának érzékeltetésére tesz kísérletet, profán és szakrális vonatkozásaiban egyaránt. Az érzelmektől fűtött belső világot elődeink ma is érvényes, letisztult tartalmainak felhasználásával mutatják be, Erdély csodálatos népzenéje és a Felföld erőteljes vokális zenei értékeinek jelenlétével és táncos hagyományainak ötvözetével, a ma emberének ajánlva.

Az előadást a 2009/2010-es évadban mutatta be a társulat nagy sikerrel, Erdély összes nagyvárosában, szórványvidéken, de több alkalommal  Magyarországon is játszották. A Háromszék Táncegyüttes egyik arculatmeghatározó előadásaként tartja számon a produkciót, éppen ezért újítják fel az évfordulós ünnepi programsorozat keretében.

A felújított előadást március 13-án, pénteken 19 órától mutatják be a sepsiszentgyörgyi Új Stúdióban, majd március 17-én, kedden 19 órától is megtekinthető ugyanott, március 19-én pedig a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban játsszák a produkciót.

Alkotók
A rendező munkatársa: Ivácson László
Táncmesterek: Tekeres Gizella, Melles Endre, Tőkés Csaba Zsolt
Zene: Fazakas Levente, Furik Rita
Jelmeztervező: Furik Rita
Ének: Erőss Judit, Jánó Tibor, Csibi Szabolcs m.v.
Zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György
Rendező-koreográfus: Furik Rita

A felújított előadás szereplői:
Keresztes Gabriella, Dombi Rózsa, Fülöp Csaba, Kocsis Hunor-Tibor, Lukács Réka, Melles Endre, Péter Előd, Tőkés Edit, Tüzes Csilla, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Vajda Katalin, Virág Imola, Váradi Ágnes, Márton Csaba, Gere Csaba, Pável Hunor, Vitéz György, Kiss Adorján

Eredeti szereplők:

Csákány Helga-Katalin, Dombi Rózsa, Karácsony Zsuzsanna, Keresztes Gabriella, Kocsis Lilla-Tünde, Nagy Szende, Pilinger Mónika, Tőkés Edit, Tüzes Csilla, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Vajda Katalin, Csáki Csaba, Fülöp Csaba, Hatházi Vilmos, Horváth Tas, Magyar Csaba, Péter Előd, Tőkés Csaba Zsolt, Ürmösi-Incze Hunor, Vaszi Levente, Virág Endre, Virág Imola

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.