Újra látható a Kasimir és Karoline  Marosvásárhelyen

Újra látható a Kasimir és Karoline Marosvásárhelyen

Március 17-én és 18-án, 18.00 órától, újra látható a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának legújabb nagytermi bemutatója, az Ödön von Horváth által 1932-ben írt Kasimir és Karoline népi színjáték alapján, Bocsárdi László rendezésében készült előadás.

Bocsárdi László, Jászai Mari-díjas rendező, 1958-ban született Marosvásárhelyen. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió alapító-vezetője, majd művészeti vezetője volt. 1995-ben a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen szerzett rendező diplomát Tompa Gábor tanítványaként. Ugyanez évtől a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeti aligazgatója, majd 2005-től igazgatója lett. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakának előadótanára.

A német anyanyelvű osztrák-magyar író, Ödön von Horváth színművének mottója: „És sosem múlik el a szerelem.” Kasimir és Karoline története igazolja, hogy a szerelem nem múlik, de változni változhat, és új irányt vehet.

Az 1932-ben publikált „Kasimir és Karoline” a túlélés és az összeomlás határán lévő világot mutatja be, a jelentéktelenség valódi zsibvásárát, melyben a szociális egyenlőtlenségek kiéleződnek és melyben a hátrányos helyzetű tömegben felgyülemlett agresszivitás – mely ott lóg a levegőben – előre vetíti a Második Világháborút, amely végleg megváltoztatja Németország és a világ történelmét.

Bocsárdi László rendezői szemléletében az események a válaszút előtt álló jelenben játszódnak, egy olyan történelmi pillanatban, amikor a múlt fájdalmai és a jelen történései egy új, s még ismeretlen időszak létrejöttét sejtetik.

Az előadás arra késztet, hogy megkérdőjelezzük ragaszkodásainkat, önmagunk határait, a feltételezhetően feltétel nélküli szerelmünket és azt, hogy az egyén társadalmi státuszának megváltozása, hogyan rombolhatja le az érzelmeket. Kasimir egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé válik. A személyes bizonytalanság és a féltékenység hatására megkérdőjelezi menyasszonya, Karoline szerelmét. Vajon mi áll kettejük szerelme közé: a nincstelenség veszélye vagy az őszinte kommunikáció hiánya és a kölcsönös bizalmatlanság?

Két ellenkező nemű ember érzelmi kapcsolatai valódi akadályversenyek, és számos esetben önmaguk a feltételezett szerelmesek jelentik legnehezebb akadályokat.

A szereposztás tagjai: Luchian Pantea – Kasimir, Ale Țifrea – Karoline, Nicu Mihoc – Merkl Franz, Erna – Monica Ristea, Dan Rădulescu – Schürzinger, Theo Marton – Rauch, Csaba Ciugulitu – Speer, Loredana Dascălu – Elli, Georgiana Ghergu – Maria, Richard Balint – Hendrich, Ștefan Mura – Johann, Cristina Holtzli – Juanita, Radu Anastas, Daniel Vișan – Ápolók, Kacsó Judit-Andrea, Adndrei Vornicu, Laurențiu Barnea, Ioan Rusu – Szörnyszülöttek.

Az alkotócsapat tagjai: Bocsárdi László – rendező, Crista Bilciu – dramaturg, Bartha József – díszlettervező, Kiss Zsuzsanna – jelmeztervező, Bezsán Noémi – koreográfus, Bocsárdi Magor – zeneszerző, Bányai Tamás – light designer, Kacsó Judit-Andrea – rendezőasszisztens, Szőke Zsuzsanna – díszlettervező asszisztens, Iolanda Belbe – súgó, Stelian Chițacu – ügyelő.

Az előadás 12 éven felülieknek ajánlott!

Az előadás magyar nyelvű felirattal követhető.

Következő előadásaink tervezett időpontja 2021. április 7 és 8.

2021. március 15-étől, hétfőtől kezdődően a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház minden előadását egységesen 18.00 órától játssza a 22.00 órától kezdődő éjszakai kijárási tilalom tiszteletben tartása végett.

 A hatályban lévő járványügyi rendelet értelmében az előadásokat szünet nélkül játsszuk. A járvány terjedésének megfékezése érdekében a nézők az előadások teljes ideje alatt kötelesek maszkot viselni, illetve csak a kijelölt székeket foglalhatják el, betartva az előírt távolságot.

Jegyek és  bérletek válthatók a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitva tartás hétfőtől péntekig 12.00-18.00 óra között, tel. 0365 806 865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online, ahttp:teatrunational.biletmaster.ro honlapon.

A Színház Kultúrpalotában működő jegyirodája zárva.

A Színház fenntartja a műsor változtatás jogát!